płynny dym występuje w kilku rodzajach: suchy proszek, skoncentrowany lepki ciemny płyn, spray, marynata. Oba są dodawane do potraw podczas gotowania, aby nadać potrawom lekki smak naturalnego wędzenia. Tak więc z płynnym dymem można przygotować zupę z & bdquo;wędzonymi & rdquo; rybami i mięsem.
Najczęściej płynny dym występuje w przepisach z tymi pięcioma produktami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
skórka cebuli | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 |
szczypiorek | 3 | 19 | 1.3 | 0 | 4.6 |
brązowy cukier | 3 | 394 | 0 | 0 | 99 |
sok z cytryny | 3 | 16 | 0.9 | 0 | 3 |
sos pomidorowy | 3 | 99 | 2.5 | 0 | 21.8 |
ten składnik zawiera przetworzone drewno liściaste, takie jak buk, olcha lub osika. W procesie kondensacji drzewo dzieli się na trzy składniki: dwa nierozpuszczalne w wodzie i jeden rozpuszczalny. Popiół i smoła, dwa nierozpuszczalne, są usuwane. I pozostaje frakcja, którą można rozpuścić w wodzie. Po raz kolejny jest oczyszczany głównie z czynników rakotwórczych. Następnie dodaje się do niego aromaty, dodatki do żywności i rozpuszczalniki w postaci alkoholu, jego pochodnych, oleju. Na etapie poprzedzającym koncentrat dojrzewa w specjalnych beczkach. Na końcu-przechodzi przez filtr i wlewa się do pojemników.
różne rodzaje ciekłego dymu mogą różnić się składem. Najczęściej spotykany w Rosji: woda - w granicach 11-92%, kwasy - 3-9,5%, fenole-0,2 - 2,9%, związki karbolowe-2,6-4,6%.
oprócz wymienionych powyżej, z płynnym dymem można przygotować przepisy na smalec, ser i wszelkie inne produkty, które można wędzić w warunkach naturalnych. Część produktów sklepowych jest całkowicie lub częściowo „wędzona & rdquo; przy użyciu płynnego dymu.