Sałatka z kapusty miodowej z marchewką i octem

idealne nowe połączenie składników w jednej sałatce.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 50 % 7 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

w podmiejskim pociągu mieszkanki lata chętnie dzielą się swoimi małymi sztuczkami kulinarnymi, a dla amatorskiego kucharza przyjemność jest być obok jednej z takich towarzyskich i przyjaznych kobiet. To właśnie od jednego z nich nauczyłem się wspaniałej sałatki "miodowej" z kapusty z marchewką i octem, której kulinarny przepis stał się ozdobą mojego zeszytu. Umiarkowana kwaskowatość w połączeniu z miodową słodyczą nadaje potrawom niesamowity smak, o czym przekonałem się od razu, przygotowując tę sałatkę. Najpierw posiekaj kapustę i zetrzyj marchewkę na grubej tarce. Wycisnął sok z pomidora. Wymieszałem to wszystko i włożyłem do rondla, który położyłem na cichym ogniu. Nie zapominając o ciągłym mieszaniu, podgrzałem sałatkę do miękkości kapusty. Ważne jest, aby nie prześwietlać ognia, aby kapusta stała się miękka, a nie powolna. Gdy jedzenie ostygło, wlałem tam olej roślinny, ocet, sok z rabarbaru i miód. Wspaniałe jedzenie na każdy gust, wszystkie produkty są łatwe do znalezienia o każdej porze roku. Gotuję go głównie zimą, kiedy jarmuż jest obfity w sklepach. A dla wegetarian i poszczących wierzących ta cudowna sałatka będzie przyjemną odmianą diety.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy