skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w podmiejskim pociągu mieszkanki lata chętnie dzielą się swoimi małymi sztuczkami kulinarnymi, a dla amatorskiego kucharza przyjemność jest być obok jednej z takich towarzyskich i przyjaznych kobiet. To właśnie od jednego z nich nauczyłem się wspaniałej sałatki "miodowej" z kapusty z marchewką i octem, której kulinarny przepis stał się ozdobą mojego zeszytu. Umiarkowana kwaskowatość w połączeniu z miodową słodyczą nadaje potrawom niesamowity smak, o czym przekonałem się od razu, przygotowując tę sałatkę. Najpierw posiekaj kapustę i zetrzyj marchewkę na grubej tarce. Wycisnął sok z pomidora. Wymieszałem to wszystko i włożyłem do rondla, który położyłem na cichym ogniu. Nie zapominając o ciągłym mieszaniu, podgrzałem sałatkę do miękkości kapusty. Ważne jest, aby nie prześwietlać ognia, aby kapusta stała się miękka, a nie powolna. Gdy jedzenie ostygło, wlałem tam olej roślinny, ocet, sok z rabarbaru i miód. Wspaniałe jedzenie na każdy gust, wszystkie produkty są łatwe do znalezienia o każdej porze roku. Gotuję go głównie zimą, kiedy jarmuż jest obfity w sklepach. A dla wegetarian i poszczących wierzących ta cudowna sałatka będzie przyjemną odmianą diety.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g