skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki z gulaszem w rondlu? Bardzo proste, nawet początkująca gospodyni sobie z tym poradzi. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mam gulasz wołowy, ale możesz też wziąć wieprzowinę. Bardzo ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości gulasz, który ma więcej mięsa i mniej tłuszczu. Zależy to bezpośrednio od odmiany. Zwykle biorę odmianę Extra. Zawsze jest w niej dużo mięsa.
Krok 2:
Wyjmij gulasz ze słoika i podziel na małe kawałki. Możesz całkowicie usunąć tłuszcz, zwłaszcza jeśli masz gulasz wieprzowy, aby danie nie było zbyt tłuste. Ponieważ mam gulasz wołowy, zostawiłem trochę tłuszczu.
Krok 3:
Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie jej w ogóle nie dodawać lub dodać całą cebulę podczas duszenia pod przykryciem, aby cebula dała potrawie wszystkie soki i na koniec można ją wyrzucić.
Krok 6:
W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Ułóż cebulę i smaż przez 3 minuty na dużym ogniu, aż będzie przezroczysta.
Krok 7:
Dodaj marchewki i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty.
Krok 8:
Połóż gulasz na warzywach i wymieszaj. Dusić wszystko na małym ogniu przez około 5-7 minut.
Krok 9:
Dodaj ziemniaki do garnka. Dodaj chmiel-suneli, sól i pieprz, dodaj liść laurowy.
Krok 10:
Wlej wrzącą wodę. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Dusić pod przykryciem przez 25-30 minut, aż ziemniaki będą gotowe, od czasu do czasu mieszając.
Krok 12:
Ułóż ziemniaki z gulaszem na talerzach i posyp ziołami. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g