skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować kurczaka duszonego z cebulą, weź podudzia z kurczaka, cebulę, sól, olej i mielony pieprz.
Krok 2:
Pokrój udka z kurczaka na pół dla wygody.
Krok 3:
Na rozgrzanym oleju usmaż kurczaka.
Krok 4:
Odwróć i usmaż z drugiej strony.
Krok 5:
Obierz i grubo posiekaj cebulę.
Krok 6:
Dodaj cebulę do kurczaka, krótko podsmaż, sól, pieprz, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 35-45 minut. Podawaj gotowego kurczaka z powstałym sosem cebulowym na gorąco z dowolnym dodatkiem lub po prostu z sosem i ziołami.
kurczak duszony z cebulą-aromatyczne, o łagodnym smaku, lekkie danie. Nadaje się do każdego stołu - zarówno dziecięcego, jak i dietetycznego (w tym przypadku usuń paprykę).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g