pilaw z gulaszem

wersję kempingową tego dania można również przygotować w domu. Spróbuj! Oczywiście pilaw z gulaszem najlepiej gotować w naturze. Ale równie dobrze można go ugotować na kuchence. Jedyny punkt - jeśli gotujesz dla dużej firmy, proporcje muszą zostać zwiększone.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 60 % 34 g
294 kcal
IG: 6 / 94 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

pilaw z gulaszem gotować dość szybko. Zacznij więc od przygotowania warzyw.

obierz cebulę i drobno posiekaj. Umyj marchewki, obierz, pokrój na małe kawałki. Dobrze spłucz ryż. W kotle (lub kaczątku) rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę i smaż przez pięć minut.

Otwórz gulasz. Usuń górną warstwę tłuszczu i włóż do kotła. Zagotuj zawartość kotła i włóż marchewki. Dusić przez chwilę (aż tłuszcz trochę wyparuje).

teraz możesz rozłożyć sam gulasz. Dodaj przyprawy do kotła, sól do smaku (pamiętaj, że gulasz może być bardzo słony, jeśli nie masz pewności co do ilości, powinieneś dodać sól pod koniec gotowania), wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie włóż całe ząbki czosnku (nieobrane).

włóż umyty ryż do kotła, dodaj wrzącą wodę. Woda powinna pokrywać ryż o 2-3 cm.

kocioł Można teraz przykryć i trzymać w ogniu przez 40 minut (aż ryż się ugotuje).

pilaw lepiej jeść na gorąco. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy