żołądki z kurczaka duszone w śmietanie

tanie, smaczne, proste, wszechstronne-lekkie danie mięsne. Czy omijałeś podroby z kurczaka, preferując filety lub nogi? I na próżno. W końcu jest to uniwersalne jedzenie w formacie budżetowym. To uniwersalne danie można przygotować szybko i bez leniwości, duszenia przez długi czas. A potem żołądki z kurczaka duszone w śmietanie będą delikatne i soczyste. Podaje się je nie tylko z dowolnym dodatkiem (ryż, kasza gryczana, tłuczone ziemniaki, warzywa itp.), ale także jako niezależne danie.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 19 % 3 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dokładnie umyj żołądki kurczaka, pozwól wilgoci spłynąć. Jeśli natkniesz się na nieprzetworzony produkt, odetnij nadmiar. Pokroiłem podroby średniej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chociaż można było gotować w całości. Marynujemy kawałki (w moim przypadku pieprzem), ale nie solimy!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weźmy do krojenia warzywa, które dodamy do komór. Obierz cebulę i posiekaj w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym samym formacie ustawiamy obrane, umyte marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kładziemy dwie patelnie na kuchence (lub na zmianę, jeśli jest czas i nie ma drugiej wolnej patelni) i po wlaniu oleju rozgrzej go. Smażyć cebulę i marchewkę w jednym, mieszając. Nie za bardzo-aby cebula stała się przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij drugi żołądkami i usmaż je, również obracając (lepiej nie całą porcję, ale części).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Warzywa będą gotowe wcześniej, tj. za 10 minut. Wyłącz gaz i żołądki, zalej wrzącą wodą, gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut ,a następnie wyślij do warzyw (pozostawiając bulion na patelni).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ale teraz możesz umieścić śmietanę. Dusimy przez 15 minut, ponieważ stały się tak miękkie po duszeniu w bulionie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli mocno zgęstnieje, możesz rozcieńczyć bulionem, w którym gotowano żołądki. Dodaj sól, pieprz, posiekane zioła i natrzyj czosnek. Dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy!

i więcej porad

jeśli nie jesteś leniwy i przycinasz tak, aby pozostało jedno mięso, jest to drogie, ale także gniewne-nie będziesz musiał dusić tak długo. Chociaż nieobrzezany z nadmiaru żołądków, duszony w śmietanie, okazuje się bardzo delikatny!

podczas smażenia żołądków weź małe porcje, w przeciwnym razie nie usmażą się, a w soku staną się jeszcze twardsze.

idealną opcją do przygotowania tego podrobu jest Szybkowar. W niej żołądki będą jeszcze bardziej magiczne!

warzywa do żołądków możesz wybrać inne-które Ci się spodobają.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g

Podobne przepisy