skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić duszony filet z kurczaka?
1. Filety umyć, pokroić na kawałki 2x3 cm.
2. Obierz cebulę, drobno posiekaj.
3. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu, dodaj połowę Curry. Dosłownie przez 15-30 sekund intensywnie mieszaj przyprawy w oleju.
4. Dodaj kurczaka i cebulę, smaż na lekko rumiany kolor.
5. Dodaj suszone śliwki, drugą połowę curry, sól i mielony pieprz. Smaż i upewnij się, że kurczak trochę się zrumieni.
6. Wlej 200 ml śmietany. Dodaj ziarna pieprzu, wymieszaj. Lekko zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i poczekaj, aż się zagotuje.
7. Gdy się zagotuje, ponownie wymieszaj. A jeśli to konieczne, dodaj pozostałą śmietanę. Mięso na tym etapie powinno być zanurzone w śmietanie co najmniej 2/3.
8. Gotuj pod pokrywką na minimalnym ogniu przez kolejne 20 minut.
9. Podawać na gorąco, ale przed podaniem odstawić pod przykryciem przez kolejne 5-10 minut.
smacznego!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal / 100g