skład / składniki
metoda gotowania
możesz gotować gulasz bez użycia dodatkowego sprzętu, ale w przypadku autoklawu Proces jest znacznie szybszy i łatwiejszy. A także - o wiele smaczniejszy. Do konserwowania gulaszu najlepiej użyć półlitrowych słoików, aby uzyskać odpowiednią ilość tylko na posiłek dla rodziny. Otwórz słoik, ugotuj przystawkę z ziemniaków, spaghetti lub zbóż i pyszny szybki obiad jest gotowy.
dobrze umyj słoiki i pamiętaj, aby je wysterylizować, możesz użyć piekarnika, klasycznego gotowania w dużym garnku lub kuchenki mikrofalowej. Ostatnia metoda jest najprostsza, ustawiamy słoiki na maksymalną moc przez 5 minut i możesz zacząć napełniać. Dachy gotujemy w rondlu w niewielkiej ilości wody przez 5-10 minut od momentu wrzenia.
umyj mięso, wysusz, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci i pokrój w kostkę. Rozmiar jest dowolny-około 2x2 cm, może być większy. W dużej misce wymieszaj mięso z całą ilością soli, dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki były równomiernie solone. Lepiej to zrobić rękami, lekko wcierając sól.
napełnij każdy słoik kawałkami mięsa do wieszaków, zwiń jeszcze gorącymi pokrywkami, zainstaluj w autoklawie. Napełnij wodą, aby słoiki były pokryte 2 cm.
zamknij pokrywę i pompuj do 1 atmosfery. Ustaw parametry na 110 stopni i 50 minut. Najlepiej załadować autoklaw wieczorem i pozostawić go na noc. Rano lub po 12 godzinach odpowietrz powietrze, temperatura spada już do 30-35 stopni.
wyjmujemy słoiki z autoklawu, wycieramy ręcznikiem na sucho i wysyłamy w zimne miejsce. Ta objętość jest trudna do przechowywania w lodówce, ale Piwnica lub Piwnica są idealne. Gotowy gulasz można przechowywać przez kilka lat bez utraty smaku.
nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, możesz dodać kaszę gryczaną do gulaszu - wtedy otrzymasz gotowe danie, które można po prostu podgrzać.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g