skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój wstępnie umyte mięso na duże kawałki, włóż do pojemnika o odpowiedniej wielkości.
2. Obierz czosnek. Posiekaj połowę i połóż na mięsie.
3. Wyciśnij sok z cytryny do pojemnika z mięsem.
4. Teraz posyp mięso solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dobrze wymieszaj.
5. Marynuj mięso przez 6 godzin w lodówce.
6.Obierz cebulę i marchewkę, grubo posiekaj: cebulę w kostkę, marchewkę w kostkę.
7. Rozgrzej patelnię z masłem i podsmaż cebulę, aż będzie miękka i złocista, posyp ją czarnym pieprzem.
8. Wlej olej roślinny do kotła,podgrzej i smaż mięso przez 5 minut, mieszając.
9. Połóż marchewki na mięsie, smaż wszystko razem przez 10 minut.
10. Dodaj smażoną cebulę i gotuj zawartość kotła przez 15 minut.
11. Przygotuj w tym czasie warzywa do dekoracji: umyj i obierz ziemniaki i marchewki, ugotuj je w całości w osolonej wodzie.
12. Zalej zawartość kotła wrzącą wodą (woda powinna znajdować się 1 cm poniżej zawartości kotła), wymieszaj. Dusić mięso przez 10 minut.
13. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w duże talerze, obrać jabłko, pokroić w duże kostki. Dodaj czosnek i jabłko do kotła.
14. Wyślij również liście tymianku do kotła (bez łodyg), ponownie wymieszaj, gotuj przez kolejne 5 minut.
15. Włóż śmietanę do kotła, zmniejsz ciepło do najniższego poziomu i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.
16. Gulasz bobrowy podawać z dodatkiem gotowanych warzyw, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mięso bobra - 146 kcal/100g