skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować to danie, potrzebujesz specjalnego glinianego garnka, w którym możesz gotować nad ogniem. Takie naczynia są powszechne zarówno w Azji, jak i Europie. W Rosji znalezienie garnka z żaroodpornej gliny nie jest takie proste, ale jest również możliwe. Mój przyniósł mi przyjaciel w prezencie z podróży zagranicznej.
więc przygotuj żabie udka:
1. Najpierw żabie udka należy marynować, do czego połączyć sos sojowy i ostrygowy, cukier, skrobię kukurydzianą, olej sezamowy, czarny pieprz i sól. Wymieszaj łapy z marynatą i odstaw na 30 minut.
2. Obierz cebulę, czosnek, imbir, a następnie pokrój cebulę na małe kawałki, imbir na talerze, posiekaj czosnek.
3. Dobrze podgrzej olej roślinny w garnku, usmaż w nim nogi na złoty kolor. Włóż je z garnka, spuść olej, pozostawiając około 2 łyżki. l.
4. Ponownie rozgrzej olej i dodaj do niego chili (świeże i suszone, w całości), cebulę, czosnek, imbir. Smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty.
5. Wlać wino ryżowe, sos ostrygowy i sojowy, ocet balsamiczny, dodać skrobię kukurydzianą. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
6. Wlej wodę, wlej pieprz syczuański, gotuj wszystko razem przez 3 minuty.
7. Włóż smażone żabie udka do powstałego sosu, gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
8. Włóż sól i cukier, wlej olej sezamowy.
9. Dodaj zieloną cebulę, wymieszaj.
podawaj danie na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g
- Żabie łapki - 73 kcal/100g