kurczak w niskotłuszczowym kefirze z koperkiem
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Do kefiru dodaj drobno posiekany koperek, posiekany czosnek i mielony pieprz, dokładnie wymieszaj.
2. Pokrój pierś na porcje, zanurz je w mieszance kefiru i pozostaw do marynowania przez 30-60 minut.
3. Następnie umieść kurczaka na patelni (nie nasmarowanej olejem), dodaj trochę marynaty i gotuj pod przykryciem, aż będzie ugotowany, od czasu do czasu dodając sos.
4. W rezultacie otrzymasz bardzo delikatnego kurczaka z pysznym sosem, który doskonale nadaje się do dodatków z warzyw, kaszy gryczanej, ryżu itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g