Charlotte z jabłkami na kefirze w piekarniku jest bujna

delikatne ciasto biszkoptowe o smaku jabłkowym! Jeśli masz nieużywany kefir i nikt nie chce go pić, możesz ugotować na nim bardzo smaczną i bujną Charlotte z jabłkami. Picie z nią herbaty to przyjemność!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 83 % 34 g
175 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bujną Charlotte z jabłkami na kefirze? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jabłka wybierz odmiany słodko-kwaśne lub słodkie. Przesiej mąkę przez sto, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowe ciasto będzie bardziej bujne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej szklance wymieszaj kefir podgrzany do temperatury pokojowej z sodą i odstaw na minutę. W sfermentowanym środowisku mlecznym soda szybko zareaguje, zacznie się pienić i nieznacznie zwiększy swoją objętość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić ciasto, ubij trochę jajka z cukrem. Nie musisz mocno ubijać. Wystarczy, aby wszystko dobrze się wymieszało i zaczęło zamieniać się w pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz wlej kefir z sodą. Wymieszać. Podczas mieszania można zauważyć, że cała masa jest pokryta bąbelkami. Z tego powodu ciasto będzie dobrze rosło podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę i zagniataj ciasto na gładką konsystencję, aby nie pozostały grudki mąki. Aby to zrobić, możesz użyć miksera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto będzie dość gęste. Konsystencja, mniej więcej jak naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj jabłka i pokrój na duże kawałki. Niezależnie od tego, czy obierasz jabłka, czy nie, zdecyduj sam. Zostawiam skórkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wygodne jest użycie dzielonej Formy do pieczenia. Naczynie do pieczenia (18 cm) wyłożyć papierem do gotowania i wlać 2/3 ciasta. Przygotowane jabłka układa się na całej powierzchni ciasta. W razie potrzeby możesz posypać jabłka odrobiną cynamonu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wlej pozostałe ciasto. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Podczas pieczenia ciasta kieruj się piekarnikiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowość ciasta można sprawdzić drewnianym szpikulcem. Przebij nim ciasto i natychmiast wyciągnij. Jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe. Stanie się apetyczny złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy i lekko ostudź. Możesz posypać cukrem pudrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj z herbatą, kawą, mlekiem lub sokiem. Miłego poczęstunku!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy