skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bujną Charlotte z jabłkami na kefirze? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jabłka wybierz odmiany słodko-kwaśne lub słodkie. Przesiej mąkę przez sto, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowe ciasto będzie bardziej bujne.
Krok 2:
W osobnej szklance wymieszaj kefir podgrzany do temperatury pokojowej z sodą i odstaw na minutę. W sfermentowanym środowisku mlecznym soda szybko zareaguje, zacznie się pienić i nieznacznie zwiększy swoją objętość.
Krok 3:
Aby zrobić ciasto, ubij trochę jajka z cukrem. Nie musisz mocno ubijać. Wystarczy, aby wszystko dobrze się wymieszało i zaczęło zamieniać się w pianę.
Krok 4:
Teraz wlej kefir z sodą. Wymieszać. Podczas mieszania można zauważyć, że cała masa jest pokryta bąbelkami. Z tego powodu ciasto będzie dobrze rosło podczas pieczenia.
Krok 5:
Dodaj mąkę i zagniataj ciasto na gładką konsystencję, aby nie pozostały grudki mąki. Aby to zrobić, możesz użyć miksera.
Krok 6:
Gotowe ciasto będzie dość gęste. Konsystencja, mniej więcej jak naleśniki.
Krok 7:
Umyj jabłka i pokrój na duże kawałki. Niezależnie od tego, czy obierasz jabłka, czy nie, zdecyduj sam. Zostawiam skórkę.
Krok 8:
Wygodne jest użycie dzielonej Formy do pieczenia. Naczynie do pieczenia (18 cm) wyłożyć papierem do gotowania i wlać 2/3 ciasta. Przygotowane jabłka układa się na całej powierzchni ciasta. W razie potrzeby możesz posypać jabłka odrobiną cynamonu.
Krok 9:
Następnie wlej pozostałe ciasto. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Podczas pieczenia ciasta kieruj się piekarnikiem.
Krok 10:
Gotowość ciasta można sprawdzić drewnianym szpikulcem. Przebij nim ciasto i natychmiast wyciągnij. Jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe. Stanie się apetyczny złoty kolor.
Krok 11:
Wyjmij gotowe ciasto z formy i lekko ostudź. Możesz posypać cukrem pudrem.
Krok 12:
Podawaj z herbatą, kawą, mlekiem lub sokiem. Miłego poczęstunku!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g