skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z kurczaka w śmietanie w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć kurczaka w postaci filetów bez kości bez skóry, takich jak mój, lub możesz wziąć kilka całych piersi z kurczaka z kośćmi i skórą i pokroić je na pół. Ale w tym przypadku czas pieczenia może się wydłużyć. Weź kwaśną śmietanę niezbyt wodnistą, o zawartości tłuszczu 15-20%
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Możesz wykonać ukośne nacięcia na każdym filecie nożem. Przetrzyj mięso z kurczaka przyprawami do kurczaka, solą i pieprzem. Używając gotowej mieszanki przypraw, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.
Krok 3:
Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie lub małe kostki, jak chcesz. Krojenie nie wpłynie na smak potrawy.
Krok 4:
Drobno posiekaj czosnek nożem.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny ser,najważniejsze jest to, że topi się podczas pieczenia, tworząc złotą skórkę.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę i czosnek i smaż, mieszając, na średnim ogniu, aż cebula będzie przezroczysta.
Krok 7:
W naczyniu do pieczenia ułóż filety z kurczaka. Rozłóż smażoną cebulę z czosnkiem na wierzchu.
Krok 8:
Napełnij wszystko kwaśną śmietaną. Dzięki kwaśnej śmietanie i serowi pierś z kurczaka zachowa swoją soczystość - w końcu jest tak łatwa do wysuszenia podczas pieczenia. A skórka ze śmietany i sera zapobiegnie nadmiernemu odparowaniu wilgoci z kurczaka.
Krok 9:
I posyp tartym serem na wierzchu. Piecz piersi z kurczaka w śmietanie w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40-45 minut. Jeśli masz piersi z kością, to trochę dłużej. Na powierzchni powinna pojawić się apetyczna rumiana skorupa. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g