filet z kurczaka w śmietanie w piekarniku

najsmaczniejszy, ze zwykłych produktów, obiad na każdy dzień! Filet z kurczaka w śmietanie w piekarniku okazuje się niezwykle soczysty, delikatny, smaczny. Śmietana i cebula nadają potrawie niepowtarzalny smak, a ser tworzy pyszną chrupiącą skórkę, która świetnie komponuje się z kurczakiem. A przygotowanie go wcale nie jest trudne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 66 % 19 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 7 % 2 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z kurczaka w śmietanie w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć kurczaka w postaci filetów bez kości bez skóry, takich jak mój, lub możesz wziąć kilka całych piersi z kurczaka z kośćmi i skórą i pokroić je na pół. Ale w tym przypadku czas pieczenia może się wydłużyć. Weź kwaśną śmietanę niezbyt wodnistą, o zawartości tłuszczu 15-20%

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Możesz wykonać ukośne nacięcia na każdym filecie nożem. Przetrzyj mięso z kurczaka przyprawami do kurczaka, solą i pieprzem. Używając gotowej mieszanki przypraw, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie lub małe kostki, jak chcesz. Krojenie nie wpłynie na smak potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj czosnek nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny ser,najważniejsze jest to, że topi się podczas pieczenia, tworząc złotą skórkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę i czosnek i smaż, mieszając, na średnim ogniu, aż cebula będzie przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W naczyniu do pieczenia ułóż filety z kurczaka. Rozłóż smażoną cebulę z czosnkiem na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij wszystko kwaśną śmietaną. Dzięki kwaśnej śmietanie i serowi pierś z kurczaka zachowa swoją soczystość - w końcu jest tak łatwa do wysuszenia podczas pieczenia. A skórka ze śmietany i sera zapobiegnie nadmiernemu odparowaniu wilgoci z kurczaka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I posyp tartym serem na wierzchu. Piecz piersi z kurczaka w śmietanie w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40-45 minut. Jeśli masz piersi z kością, to trochę dłużej. Na powierzchni powinna pojawić się apetyczna rumiana skorupa. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy