pieczony indyk z pomidorami i serem w piekarniku

pyszne, delikatne, soczyste, aromatyczne, dietetyczne! Indyk pieczony w piekarniku z pomidorami i serem jest dość prosty w przygotowaniu. Marynowanie i pieczenie zajmuje bardzo mało czasu. Danie jest idealne zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienną kolację.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 15 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 13 % 4 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec indyka z pomidorami i serem w piekarniku? Przygotuj składniki. Każdy filet będzie odpowiedni - zarówno z piersi, jak i uda. Lepiej jest, jeśli mięso jest schłodzone, w przypadku zamrożonego rozmrozić je zgodnie ze wszystkimi zasadami, aby zachować soczystość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filety na porcje. Staraj się, aby mięso było cięte na włókna — wtedy okaże się bardziej miękkie. Lekko ubij każdy kawałek specjalnym młotkiem do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso do miski, dodaj sól, przyprawy i sos sojowy. Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na pół godziny. Dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie zetrzyj ser na drobnej tarce, połącz go ze śmietaną i drobno posiekanym koperkiem. Wybierz zielenie według własnego gustu lub dostępności.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj blachę do pieczenia folią, lekko posmaruj olejem. Przygotowane kawałki ułożyć na blasze do pieczenia, na każdym kawałku ułożyć plasterki pomidorów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż kawałki równomiernie masą serową. Wlej trochę płynu (wodę lub bulion) na blachę do pieczenia. Piecz indyka w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gotowego indyka z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy