skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec indyka z pomidorami i serem w piekarniku? Przygotuj składniki. Każdy filet będzie odpowiedni - zarówno z piersi, jak i uda. Lepiej jest, jeśli mięso jest schłodzone, w przypadku zamrożonego rozmrozić je zgodnie ze wszystkimi zasadami, aby zachować soczystość.
Krok 2:
Pokrój filety na porcje. Staraj się, aby mięso było cięte na włókna — wtedy okaże się bardziej miękkie. Lekko ubij każdy kawałek specjalnym młotkiem do mięsa.
Krok 3:
Włóż mięso do miski, dodaj sól, przyprawy i sos sojowy. Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na pół godziny. Dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
Krok 4:
W międzyczasie zetrzyj ser na drobnej tarce, połącz go ze śmietaną i drobno posiekanym koperkiem. Wybierz zielenie według własnego gustu lub dostępności.
Krok 5:
Pokrój pomidory w plasterki.
Krok 6:
Przykryj blachę do pieczenia folią, lekko posmaruj olejem. Przygotowane kawałki ułożyć na blasze do pieczenia, na każdym kawałku ułożyć plasterki pomidorów.
Krok 7:
Ułóż kawałki równomiernie masą serową. Wlej trochę płynu (wodę lub bulion) na blachę do pieczenia. Piecz indyka w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut na złoty kolor.
Krok 8:
Podawaj gotowego indyka z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g