skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z mielonym mięsem i koncentratem pomidorowym? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. W przepisie używam spaghetti, ale można je zastąpić innym długim makaronem, takim jak tagliatelle, fettuccini, bucatini, linguine. Możesz użyć mielonej wołowiny, takiej jak moja, lub mieszanej.
Krok 2:
Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce. Możesz użyć dowolnego sera-jeśli chcesz danie bardziej zbliżone do kuchni włoskiej-weź parmezan. Ale odpowiedni jest zwykły twardy ser, taki jak Rosyjski.
Krok 3:
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Na kuchence zagotuj dużą ilość osolonej wody w ilości: na 100 g pasty około 1 litra wody i 1 łyżka. l sól bez zjeżdżalni. Radzę jednak umieścić trochę mniej soli, ponieważ nadal będziemy mieli solone mięso mielone. Włóż spaghetti do wody i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie al dente, około 7-8 minut.
Krok 5:
Podczas gotowania makaronu przygotuj sos pomidorowo-mięsny. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Włóż mięso mielone i smaż przez około 5 minut, rozbijając grudki, aż całe mięso mielone stanie się brązowe.
Krok 6:
W zależności od jakość mięsa mielonego i ilość tłuszczu uwolni się z niego mniej lub więcej wilgoci. Możesz poczekać, aż większość płynu wyparuje, ale radzę nie odparowywać go zbytnio - w ten sposób sos będzie bardziej soczysty. Wlej posiekany czosnek na patelnię i smaż wszystko razem,mieszając, przez 2 minuty.
Krok 7:
Włóż koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Dusić wszystko razem przez 2-3 minuty.
Krok 8:
Dodaj pomidory we własnym soku do mielonego mięsa. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać. Rozgrzej wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Jeśli nie masz pomidorów we własnym soku, możesz zrobić to sam: weź 2 średnie pomidory i obierz je ze skóry. Zetrzyj jeden pomidor na drobnej tarce, aby uzyskać puree, a drugi pokrój na małe kawałki. I wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę keczupu do masy pomidorowej.
Krok 9:
Gdy mięso mielone osiągnie gotowość, włóż gotowe spaghetti do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 10:
Następnie możesz po prostu przenieść makaron na patelnię do mięsa mielonego i wymieszać. Ale proponuję bardziej wyrafinowaną prezentację: rozłóż makaron na talerzach, rozłóż mieszankę pomidorowo-mięsną na wierzchu, posyp serem na wierzchu i udekoruj gałązką bazylii. Smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g