skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bułkę z boczkiem wieprzowym w piekarniku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Wybierz mostek, w którym znajduje się jednolita warstwa zarówno mięsa, jak i tłuszczu. Obecność tłuszczu nadaje gotowej bułce soczystości. Możesz ostrożnie odciąć skórę lub ugotować z nią bułkę. Nie ma tu zasadniczej różnicy.
Krok 2:
Jeśli kawałek mostka jest gruby, przetnij go wzdłuż całego kawałka, nie przecinając go do końca i otwórz jak książkę.
Krok 3:
Obficie posyp mostek solą i mielonym pieprzem. Możesz wziąć dowolne przyprawy według własnego gustu.
Krok 4:
Obierz czosnek i rozłóż na całej powierzchni mostka. Mam bardzo duże ząbki czosnku, więc każdy pokroiłem na 2-3 części.
Krok 5:
Przekręć mostek w ciasną rolkę i owiń ciasno bawełnianymi nitkami.
Krok 6:
Na Zewnątrz obficie posyp bułkę mieloną papryką i pocieraj ją lekko rękami.
Krok 7:
Następnie zawiń rolkę w 2-3 warstwy folii, aby sok nie mógł wypłynąć podczas pieczenia. Do pieczenia weź metalową formę. Włóż do niego bułkę i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny. Nie radzę używać formy ceramicznej do tego przepisu. W wysokiej temperaturze może pęknąć.
Krok 8:
Po określonym czasie wyjmij rolkę z piekarnika i otwórz folię. Ostudzić, a następnie włożyć bułkę do lodówki, aby zastygła. Po lodówce bardzo łatwo będzie go pokroić w plasterki.
Krok 9:
Z zamrożonej bułki odetnij nici i pokrój na okrągłe kawałki. Połóż kawałki na półmisku i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g