Dzika kaczka w piekarniku

bardzo smaczna i delikatna Dzika kaczka w piekarniku! Gotuj, spróbuj! Super! Dzika kaczka może być delikatna. Gotuj tak, jak napisano i pokazano - i zaskocz się tak pyszną dziczyzną!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 63 % 30 g
węglowodany 10 % 5 g
341 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec dziką kaczkę w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki potrawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do marynaty włóż sos sojowy, musztardę i 2 łyżki stołowe do jednego naczynia.l sok pomarańczowy. Dodaj sól i pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skub kaczki, przypal, umyj i wysusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obficie posmaruj marynatą. Dodatkowo natrzyj solą w środku. Włóż kaczki do torby, do lodówki i odstaw na 12 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jedna kaczka będzie nadziewana, druga nie. Do mięsa mielonego pokrój duże zielone jabłko lub pigwę i jedną pomarańczę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Faszeruj kaczkę i przenieś ją do formy piekarnika (z pokrywką) z powrotem do dołu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż drugą kaczkę tak, jak jest, w formie z tyłu do góry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj kaczki i włóż do piekarnika. Gotuj w 200 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli masz formy ceramiczne, włóż je do zimnego piekarnika, aby nie pękły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz miód z pozostałym sokiem pomarańczowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij kaczkę bez mięsa mielonego z piekarnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć, przykryj i włóż z powrotem na miejsce. Gotuj przez kolejne 45 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po 45 minutach wyjmij obie kaczki. Z obu form spuść sok i tłuszcz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj kaczkę bez nadzienia sosem miodowo-pomarańczowym.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj kaczkę nadzieniem sokiem ze smażenia. Włóż kaczki bez pokrywek do piekarnika na 5 minut. Następnie wyjmij i ponownie pokryj. Więc powtórz 3-4 razy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj gotowe kaczki i traktuj swoich krewnych. Nie musisz ich wzywać - sami przybiegli na zapach od dawna.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g

Podobne przepisy