skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec dziką kaczkę w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki potrawy.
Krok 2:
Do marynaty włóż sos sojowy, musztardę i 2 łyżki stołowe do jednego naczynia.l sok pomarańczowy. Dodaj sól i pieprz.
Krok 3:
Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 4:
Skub kaczki, przypal, umyj i wysusz.
Krok 5:
Obficie posmaruj marynatą. Dodatkowo natrzyj solą w środku. Włóż kaczki do torby, do lodówki i odstaw na 12 godzin.
Krok 6:
Jedna kaczka będzie nadziewana, druga nie. Do mięsa mielonego pokrój duże zielone jabłko lub pigwę i jedną pomarańczę.
Krok 7:
Faszeruj kaczkę i przenieś ją do formy piekarnika (z pokrywką) z powrotem do dołu.
Krok 8:
Połóż drugą kaczkę tak, jak jest, w formie z tyłu do góry.
Krok 9:
Przykryj kaczki i włóż do piekarnika. Gotuj w 200 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli masz formy ceramiczne, włóż je do zimnego piekarnika, aby nie pękły.
Krok 10:
Połącz miód z pozostałym sokiem pomarańczowym.
Krok 11:
Dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Wyjmij kaczkę bez mięsa mielonego z piekarnika.
Krok 13:
Odwróć, przykryj i włóż z powrotem na miejsce. Gotuj przez kolejne 45 minut.
Krok 14:
Po 45 minutach wyjmij obie kaczki. Z obu form spuść sok i tłuszcz.
Krok 15:
Posmaruj kaczkę bez nadzienia sosem miodowo-pomarańczowym.
Krok 16:
Posmaruj kaczkę nadzieniem sokiem ze smażenia. Włóż kaczki bez pokrywek do piekarnika na 5 minut. Następnie wyjmij i ponownie pokryj. Więc powtórz 3-4 razy.
Krok 17:
Podawaj gotowe kaczki i traktuj swoich krewnych. Nie musisz ich wzywać - sami przybiegli na zapach od dawna.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g