serniki klasyczne w piekarniku

pyszna i zdrowa uczta! Bez smażenia, bez oleju! Klasyczne serniki w piekarniku nie są tak tłuste w porównaniu do smażonych na oleju na patelni. To duży plus, ponieważ takie serniki są bardziej przydatne i można je przygotować na śniadanie dla małych gospodarstw domowych. Jest to szczególnie ważne, jeśli dzieci nie lubią twarogu w czystej postaci. Dla dorosłych takie serniki będą również doskonałą ucztą na poranną kawę lub herbatę. Przygotowanie ich jest proste i szybkie!
FeruzoldaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 15 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 27 % 9 g
178 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

twarożek dla serników lepiej jest wziąć domowy, ziarnisty i bardzo świeży. W takim przypadku serniki przyniosą maksymalne korzyści. To danie jest dobre do gotowania, jeśli bliscy nie lubią twarogu tak, jak jest. A w postaci serników Zwykle smakuje każdemu.

więc przetrzyj twaróg przez sito, aby uzyskać bardziej jednorodną i delikatną konsystencję gotowych serników. Nie możesz wycierać-skupiamy się w tej kwestii na własnym guście.

Przenieś twaróg do miski, a następnie rozbij kurze jajko, wymieszaj. Następnie wlej zwykły i waniliowy cukier do smaku. Cukru nie można w ogóle dodawać ani dodawać minimalnej ilości, ale podawać gotowe serniki, na przykład z miodem lub dżemem. Ale moje gospodarstwa domowe uwielbiają słodkie serniki, więc zawsze dodaję. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

przesiej mąkę, dodaj do miski z masą twarogową i zagniataj ciasto łyżką. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie kontynuujemy gotowanie.

przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Z ciasta tworzymy koloboki o dowolnym rozmiarze. Serniki można gotować zarówno duże, jak i małe (w tym przypadku należy dostosować czas gotowania). Układamy półfabrykaty serników na papierze, po czym wkładamy blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Pieczemy do miękkości i lekkiego rumienia (być może czas będzie musiał zostać nieco skrócony lub zwiększony).

gotowe serniki wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem waniliowym do smaku i podajemy na ciepło. W razie potrzeby uzupełniamy miodem, syropem klonowym, dżemem i dżemem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy