skład / składniki
metoda gotowania
oczyść makrurus, odetnij płetwy, opłucz rybę, Usuń czarny film wewnątrz brzucha. Posolić i pieprzyć tusze wewnątrz i na zewnątrz, polać sokiem z cytryny. Marynuj przez 20-30 minut.
wypełnij tusze makrurus gałązkami zieleni. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wlej ścieżkę oleju roślinnego na arkusz folii, włóż tusze i ponownie wlej olej roślinny na wierzch. Owinąć rybę folią i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Następnie otwórz folię i piecz przez kolejne 10-15 minut. Czas i temperatura gotowania są podane w przybliżeniu, skup się na cechach piekarnika i gotowości ryb.
Makrurus w folii jest gotowy. Usuń zielenie z brzucha. Pokrój tuszę na pół (na porcje) lub podawaj w całości ozdobioną świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Macrurus - 60 kcal/100g