Makrurus w piekarniku

pyszny obiad z soczystą rybą macrurus pieczoną w piekarniku! Makrurus to bardzo smaczna i delikatna ryba i nie ma w niej zbyt wielu kości.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 12 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 0 % 0 g
93 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 40 min

oczyść makrurus, odetnij płetwy, opłucz rybę, Usuń czarny film wewnątrz brzucha. Posolić i pieprzyć tusze wewnątrz i na zewnątrz, polać sokiem z cytryny. Marynuj przez 20-30 minut.

wypełnij tusze makrurus gałązkami zieleni. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wlej ścieżkę oleju roślinnego na arkusz folii, włóż tusze i ponownie wlej olej roślinny na wierzch. Owinąć rybę folią i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Następnie otwórz folię i piecz przez kolejne 10-15 minut. Czas i temperatura gotowania są podane w przybliżeniu, skup się na cechach piekarnika i gotowości ryb.

Makrurus w folii jest gotowy. Usuń zielenie z brzucha. Pokrój tuszę na pół (na porcje) lub podawaj w całości ozdobioną świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Macrurus - 60   kcal/100g

Podobne przepisy