skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1.Przygotuj wszystkie produkty. Weź odpowiednią ilość ziemniaków. Obierz warzywo i spłucz w wodzie. Obierz również ząbki czosnku z łuski.
Krok 2:
2.Pokrój ziemniaki na podłużne kawałki. Możesz posiekać warzywo w cienkie plasterki.
Krok 3:
3.Wlej ziemniaki na patelnię. Wlej wodę, aby całkowicie ukryć warzywo. Umieścić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę, gotuj ziemniaki przez 2-3 minuty i wyłącz ogień.
Krok 4:
4.Wrzuć ziemniaki do durszlaka. Po 3 minutach cała woda spłynie.
Krok 5:
5.Wlej ziemniaki na talerz. Wlej suche przyprawy do smaku, czarny pieprz i sól. Wymieszać. Pożądane jest, aby kurkuma była obecna w przyprawie, wtedy ziemniaki będą żółte.
Krok 6:
6.Zalej ziemniaki olejem roślinnym, dodaj posiekany czosnek. Ząbki można zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez specjalny zgniatacz czosnku.
Krok 7:
7.Wlej ziemniaki do naczynia do pieczenia. Włóż do piekarnika, piecz ziemniaki przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 8:
8.Rozbij surowe jajka do miski, dodaj szczyptę soli. Poluzuj jajka widelcem lub trzepaczką, aż będą gładkie. Wyjmij formę z piekarnika, zalej ziemniaki masą jajeczną. Włóż z powrotem do piekarnika, gotuj przez około 10 minut.
Krok 9:
9.Posyp gorącą zapiekankę ziemniaczaną świeżymi ziołami, podawaj. Naleśniki mięsne, kotlety lub klopsiki nadają się do tego dania. Ziemniaki są bardzo aromatyczne dzięki przyprawom i delikatne dzięki jajom. Smacznego!
podczas pieczenia w piekarniku formy nie można przykryć folią ani pokrywką. Jeśli ziemniaki są trochę ugotowane, zapiekanka w piekarniku gotuje się dość szybko. Ziemniaki z jajkiem można podawać na świątecznym stole, na przykład na kebaby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g