ziemniaki z jajkiem w piekarniku

obfita zapiekanka ziemniaczana, podawana na gorąco! Ziemniaki z jajkiem w domu można gotować w piekarniku. Ziemniaki należy gotować w wodzie, aby podczas pieczenia były soczyste i miękkie. Smak gotowego dania zależy bezpośrednio od odmiany ziemniaków. Wskazane jest użycie tego warzywa, które jest dobrze ugotowane. Jaja kurze nie muszą być mieszane z mlekiem, są dobre w zapiekance i same w sobie. Ser nie jest wymagany, dzięki jajom otrzymasz piękną zapiekankę. Ziemniaki z jajkiem można podawać z wieprzowiną, gulaszem lub kiełbasą.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 57 % 4 g
32 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1.Przygotuj wszystkie produkty. Weź odpowiednią ilość ziemniaków. Obierz warzywo i spłucz w wodzie. Obierz również ząbki czosnku z łuski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2.Pokrój ziemniaki na podłużne kawałki. Możesz posiekać warzywo w cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3.Wlej ziemniaki na patelnię. Wlej wodę, aby całkowicie ukryć warzywo. Umieścić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę, gotuj ziemniaki przez 2-3 minuty i wyłącz ogień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4.Wrzuć ziemniaki do durszlaka. Po 3 minutach cała woda spłynie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5.Wlej ziemniaki na talerz. Wlej suche przyprawy do smaku, czarny pieprz i sól. Wymieszać. Pożądane jest, aby kurkuma była obecna w przyprawie, wtedy ziemniaki będą żółte.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6.Zalej ziemniaki olejem roślinnym, dodaj posiekany czosnek. Ząbki można zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez specjalny zgniatacz czosnku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7.Wlej ziemniaki do naczynia do pieczenia. Włóż do piekarnika, piecz ziemniaki przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8.Rozbij surowe jajka do miski, dodaj szczyptę soli. Poluzuj jajka widelcem lub trzepaczką, aż będą gładkie. Wyjmij formę z piekarnika, zalej ziemniaki masą jajeczną. Włóż z powrotem do piekarnika, gotuj przez około 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9.Posyp gorącą zapiekankę ziemniaczaną świeżymi ziołami, podawaj. Naleśniki mięsne, kotlety lub klopsiki nadają się do tego dania. Ziemniaki są bardzo aromatyczne dzięki przyprawom i delikatne dzięki jajom. Smacznego!

podczas pieczenia w piekarniku formy nie można przykryć folią ani pokrywką. Jeśli ziemniaki są trochę ugotowane, zapiekanka w piekarniku gotuje się dość szybko. Ziemniaki z jajkiem można podawać na świątecznym stole, na przykład na kebaby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy