Charlotte z kapustą w piekarniku

proste, szybkie, niedrogie ciasto Wykonane ze zwykłych produktów! Charlotte z kapustą gotowaną w piekarniku to jeden z popularnych przepisów wśród współczesnych gospodyń domowych. To dość budżetowe wypieki, szczególnie w sezonie żniwnym. To było dla mnie odkrycie, że Charlotte można upiec nie tylko z jabłkami!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 50 % 21 g
węglowodany 38 % 16 g
257 kcal
IG: 19 / 6 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Charlotte z kapustą w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Przede wszystkim do nadzienia. Każda kapusta jest odpowiednia-zarówno młoda, bardzo miękka i zielona, jak i odmiany zimowe, twarde i soczyste. Weź rafinowany, bezwonny olej roślinny. Może to być oliwka i zwykły Słonecznik, wybierz według smaku lub dostępności. Z główki kapusty usuń górne liście i spłucz wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić nadzienie? Drobno posiekaj kapustę nożem, włóż do miski, dodaj szczyptę soli i zmiel rękami. W ten sposób stanie się znacznie bardziej miękki i soczysty. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej na średnim ogniu. Ułóż kapustę i smaż przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając szpatułką. Następnie wyłącz ogień. W razie potrzeby kapustę można smażyć z cebulą lub marchewką, uzyskując nowy i ciekawy smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wbij jaja kurze do głębokiej miski i dodaj majonez (zamiast majonezu możesz użyć tłustej śmietany, okaże się mniej kaloryczny). Nie trzeba już dodawać soli, ponieważ majonez zawiera wystarczającą ilość soli. W związku z tym włóż sól do ciasta ze śmietaną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz gładką mieszankę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia do miski z mieszanką jajeczną (sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj składniki, aż ciasto będzie gładkie, powinno uzyskać gęstość jak ciasto na naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce z ciastem włóż ugotowane nadzienie z kapusty, wymieszaj. Posmaruj naczynie do pieczenia ciasta masłem, posyp mąką lub bułką tartą, aby ciasto było łatwiejsze do wyjęcia z naczynia po upieczeniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do formy do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika i wielkości formy. Ciasto powinno być dobrze zrumienione na wierzchu. Wyjmij Charlotte z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy