skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Charlotte z kapustą w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Przede wszystkim do nadzienia. Każda kapusta jest odpowiednia-zarówno młoda, bardzo miękka i zielona, jak i odmiany zimowe, twarde i soczyste. Weź rafinowany, bezwonny olej roślinny. Może to być oliwka i zwykły Słonecznik, wybierz według smaku lub dostępności. Z główki kapusty usuń górne liście i spłucz wodą.
Krok 2:
Jak zrobić nadzienie? Drobno posiekaj kapustę nożem, włóż do miski, dodaj szczyptę soli i zmiel rękami. W ten sposób stanie się znacznie bardziej miękki i soczysty. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej na średnim ogniu. Ułóż kapustę i smaż przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając szpatułką. Następnie wyłącz ogień. W razie potrzeby kapustę można smażyć z cebulą lub marchewką, uzyskując nowy i ciekawy smak.
Krok 3:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wbij jaja kurze do głębokiej miski i dodaj majonez (zamiast majonezu możesz użyć tłustej śmietany, okaże się mniej kaloryczny). Nie trzeba już dodawać soli, ponieważ majonez zawiera wystarczającą ilość soli. W związku z tym włóż sól do ciasta ze śmietaną.
Krok 4:
Wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz gładką mieszankę.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia do miski z mieszanką jajeczną (sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste).
Krok 6:
Mieszaj składniki, aż ciasto będzie gładkie, powinno uzyskać gęstość jak ciasto na naleśniki.
Krok 7:
W misce z ciastem włóż ugotowane nadzienie z kapusty, wymieszaj. Posmaruj naczynie do pieczenia ciasta masłem, posyp mąką lub bułką tartą, aby ciasto było łatwiejsze do wyjęcia z naczynia po upieczeniu.
Krok 8:
Wlej ciasto do formy do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika i wielkości formy. Ciasto powinno być dobrze zrumienione na wierzchu. Wyjmij Charlotte z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g