cannelloni z mięsem mielonym w piekarniku

Oryginalny, apetyczny, na obiad, wakacje każdego dnia! Cannelloni z mięsem mielonym, pieczone w piekarniku-znane danie kuchni włoskiej, to takie duże makarony-rurki nadziewane mięsem. Pieczone cannelloni smakują bardzo podobnie do lasagne, z tym samym sosem beszamelowym i bolońskim.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 36 % 12 g
207 kcal
IG: 58 / 25 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec cannelloni z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj składniki. Mięso mielone nadaje się z dowolnego mięsa, ale dla bardziej "włoskiego smaku" lepiej jest wziąć wołowinę. Sos pomidorowy można zastąpić pomidorami we własnym soku (jak mój), keczupem lub koncentratem pomidorowym (2 łyżki). Z przypraw biorę włoskie zioła, dobrze sprawdzają się również bazylia, oregano, rozmaryn. Ser weź dowolny twardy, ja biorę parmezan.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i smażyć na małym ogniu na oleju, aż będą przezroczyste. Następnie dodaj mięso mielone na patelnię i dobrze rozgnieć drewnianą szpatułką, ugniatając duże grudki. Smaż mięso przez 5-7 minut, aż zmieni kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sos pomidorowy lub pomidory we własnym soku do mielonego mięsa (tutaj należy zwrócić uwagę, aby nie było dużych kawałków pomidorów, będą przeszkadzać podczas nadziewania makaronu). Dodaj sól do smaku, zmielony czarny pieprz i suche zioła. Wymieszaj i gotuj sos mięsny na średnim ogniu, aż płyn odparuje. Zajmie to 5-10 minut, w zależności od ilości płynu w sosie pomidorowym. Gotowe nadzienie mięsne pozostaw do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Na patelni z grubym dnem na małym ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę i, ciągle mieszając, smaż przez kilka minut. Podgrzej mleko i wlej Części do mieszanki mąki, ciągle mieszając (wygodniej jest użyć trzepaczki). Na średnim ogniu zagotuj SOS, dopraw solą i przyprawami. Gotuj z ciągłym mieszaniem przez 3-5 minut, aż lekko zgęstnieje. Następnie pozostaw sos do ostygnięcia

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij Cannelloni schłodzonym mięsem mielonym. Dodaj nadzienie, aby całkowicie wypełniło makaron, jednocześnie starając się go nie złamać. Wygodne jest nadziewanie mięsem cannelloni, umieszczając je pionowo na talerzu. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie podejdź do wyboru formy do pieczenia — musisz dopasować ją do rozmiaru, aby cannelloni leżały w niej w jednej warstwie, najlepiej ciasno do siebie. W wybranym naczyniu do pieczenia wlej sos beszamelowy, aby całkowicie przykrył spód. Ułóż nadziewany makaron w jednej warstwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W razie potrzeby cannelloni można układać w chaotyczny sposób, ale zawsze w jednej warstwie, aby po upieczeniu były całkowicie pokryte sosem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej cannelloni pozostałym sosem beszamelowym. Jeśli makaron jest bez sosu, może wyschnąć w piekarniku i nie będzie smaczny. Posyp je startym serem. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut, aż utworzy się złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe cannelloni z mięsem mielonym z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Za pomocą noża pokrój je na porcje i podawaj. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Cannelloni - 350   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy