skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec cannelloni z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj składniki. Mięso mielone nadaje się z dowolnego mięsa, ale dla bardziej "włoskiego smaku" lepiej jest wziąć wołowinę. Sos pomidorowy można zastąpić pomidorami we własnym soku (jak mój), keczupem lub koncentratem pomidorowym (2 łyżki). Z przypraw biorę włoskie zioła, dobrze sprawdzają się również bazylia, oregano, rozmaryn. Ser weź dowolny twardy, ja biorę parmezan.
Krok 2:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i smażyć na małym ogniu na oleju, aż będą przezroczyste. Następnie dodaj mięso mielone na patelnię i dobrze rozgnieć drewnianą szpatułką, ugniatając duże grudki. Smaż mięso przez 5-7 minut, aż zmieni kolor.
Krok 3:
Dodaj sos pomidorowy lub pomidory we własnym soku do mielonego mięsa (tutaj należy zwrócić uwagę, aby nie było dużych kawałków pomidorów, będą przeszkadzać podczas nadziewania makaronu). Dodaj sól do smaku, zmielony czarny pieprz i suche zioła. Wymieszaj i gotuj sos mięsny na średnim ogniu, aż płyn odparuje. Zajmie to 5-10 minut, w zależności od ilości płynu w sosie pomidorowym. Gotowe nadzienie mięsne pozostaw do ostygnięcia.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Na patelni z grubym dnem na małym ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę i, ciągle mieszając, smaż przez kilka minut. Podgrzej mleko i wlej Części do mieszanki mąki, ciągle mieszając (wygodniej jest użyć trzepaczki). Na średnim ogniu zagotuj SOS, dopraw solą i przyprawami. Gotuj z ciągłym mieszaniem przez 3-5 minut, aż lekko zgęstnieje. Następnie pozostaw sos do ostygnięcia
Krok 5:
Napełnij Cannelloni schłodzonym mięsem mielonym. Dodaj nadzienie, aby całkowicie wypełniło makaron, jednocześnie starając się go nie złamać. Wygodne jest nadziewanie mięsem cannelloni, umieszczając je pionowo na talerzu. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 6:
Ostrożnie podejdź do wyboru formy do pieczenia — musisz dopasować ją do rozmiaru, aby cannelloni leżały w niej w jednej warstwie, najlepiej ciasno do siebie. W wybranym naczyniu do pieczenia wlej sos beszamelowy, aby całkowicie przykrył spód. Ułóż nadziewany makaron w jednej warstwie.
Krok 7:
W razie potrzeby cannelloni można układać w chaotyczny sposób, ale zawsze w jednej warstwie, aby po upieczeniu były całkowicie pokryte sosem.
Krok 8:
Polej cannelloni pozostałym sosem beszamelowym. Jeśli makaron jest bez sosu, może wyschnąć w piekarniku i nie będzie smaczny. Posyp je startym serem. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut, aż utworzy się złoty kolor.
Krok 9:
Wyjmij gotowe cannelloni z mięsem mielonym z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Za pomocą noża pokrój je na porcje i podawaj. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Cannelloni - 350 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g