skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec królika z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki. Do pieczenia lepiej nadaje się tył królika, jest delikatniejszy i grubszy. Pozostaw górną część na pierwsze dania lub duszenie. Weź dowolne przyprawy według własnego gustu. Jeśli używasz gotowych mieszanek, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. Tym razem użyłam tylko czarnego mielonego pieprzu.
Krok 2:
Usuń wnętrze królika, jeśli takie istnieją. Dokładnie sprawdź powierzchnię pod kątem pozostałości wełny, Usuń. Dobrze opłucz tuszę pod bieżącą wodą. Pokrój królika na porcje ostrym nożem. Nie należy używać siekiery, ponieważ fragmenty kości mogą utknąć w mięsie. Wytnij kawałki tłuszczu - przydadzą się również. Natrzyj kawałki królika solą i przyprawami i pozostaw na 15 minut do marynowania.
Krok 3:
Podczas marynowania królika przygotuj warzywa. Ziemniaki, marchewki i cebulę dobrze umyć i obrać. Czas włączyć piekarnik do 180 stopni.
Krok 4:
Do pieczenia weź formę z wysokimi bokami. Mam owalny kształt ceramiczny około 30x20 cm. Pokrój ziemniaki i marchewkę na duże podłużne kawałki i włóż do formy. Pokrój cebulę w półpierścienie. Dodaj do naczynia do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Trochę soli. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą.
Krok 5:
Najpierw rozłóż kawałki tłuszczu równomiernie na ziemniakach. Następnie ułóż części mięsne, wciskając trochę w ziemniaki.
Krok 6:
Przygotuj wypełnienie. Czosnek obrać, opłukać i posiekać. Wymieszaj wodę, śmietanę (jeśli używasz), czosnek i szczyptę soli.
Krok 7:
Napełnij naczynie cienkim strumieniem, aby równomiernie się rozprowadzić. Nalewanie nie powinno zajmować więcej niż połowy objętości naczynia. W razie potrzeby uzupełnij wodą lub użyj Nie całego przygotowanego wypełnienia.
Krok 8:
Przykryj folią i umieść w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce.
Krok 9:
Piec przez 40 minut. Zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez około 1 godzinę, aż Królik się zrumieni. Dokładny czas zależy od możliwości piekarnika.
Krok 10:
Podczas pieczenia kawałki królika można odwrócić, aby ugotować równomiernie i nie wyschły. Jeśli królik jest zrumieniony, a ziemniaki można łatwo przekłuć widelcem, danie jest gotowe.
podawaj królika pieczonego na gorąco z ziemniakami ze świeżymi lub marynowanymi warzywami.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g