witlinek w piekarniku

przygotuj wspaniałe danie na obiad! Soczyste i smaczne! Witlinek w piekarniku w domu okazuje się nie gorszy niż danie restauracyjne. Wiele zależy od sosu, z którym podawana jest ryba. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od rodzaju piekarnika i wielkości ryby. Podawaj pieczony witlinek pysznie z tortillami kukurydzianymi.
HelviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 38 % 12 g
165 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Umyj cebulę, osusz, pokrój ukośnie razem z białą częścią. Moja kolendra, drobno posiekana.

2. Włóż cebulę i kolendrę do miski, tutaj wlej sok z limonki, oliwę z oliwek, sos sojowy, dodaj sól, wymieszaj.

3. Umyj tusze witlinka, osusz, przetrzyj solą i pieprzem. Każdą tuszę panierujemy w mące, układamy na blasze do pieczenia, posypujemy olejem roślinnym, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

4. Piecz rybę przez 15 minut z jednej strony, odwróć na drugą stronę, piecz przez kolejne 5 minut.

5. Rozłóż witlinek na naczyniu, wlej wcześniej przygotowany sos z ziołami i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal / 100g
  • Witlinek - 72   kcal/100g

Podobne przepisy