skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Zwykle, wyrabiając ciasto na tortille, dodaję kefir, ale ciasto przaśne smakuje lepiej z mlekiem. Mąkę należy przesiać, dodać mleko i szczyptę soli. Ciasto staram się dokładnie zagnieść-żeby nie było grudek i guzków. Rezultatem jest miękkie, a nawet delikatne ciasto. Może być nieco bardziej miękki niż przy robieniu pierogów.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
teraz zajmę się nadzieniem i zawijam ciasto folią spożywczą i odstawiam na pół godziny.
zazwyczaj tortilla z przaśnego ciasta jest przygotowywana z różnymi nadzieniami-serem, ziemniakami, a nawet mięsem. Ale podstawą są zawsze różne zioła. Ormianie słyną z obfitości przypraw w jedzeniu. Jestem też wielkim fanem wszelkiego rodzaju ziół i dodatków, więc dodaję warzywa do ciast z przaśnego ciasta prawie na pół z serem. Stosuje się pietruszkę, koperek, zieloną cebulę, a nawet kolendrę. Warzywa nie powinny wypuszczać soku, więc najpierw pocieram ser, a następnie drobno siekam warzywa, mieszam je z serem i dodaję ostrą paprykę i czosnek. Należy pamiętać, że ser serowy może mieć różne stopnie zasolenia. Czasami, zanim ugotujesz coś z serem, musisz namoczyć go przez kilka godzin w wodzie, aby nadmiar soli zniknął. Dlatego przed gotowaniem spróbuj sera i skup się na własnych preferencjach smakowych: jeśli ser jest umiarkowanie słony, możesz gotować bez moczenia(nie zapominaj, że dodajemy warzywa bez soli, a ciasto też nie jest słone). W każdym razie dostosuj przepis do swoich produktów!
ciasto dzielę na części i zwijam w duże cienkie naleśniki. Rozłóż nadzienie na środku, dodaj trochę i zawiń ciasta. Oto kolejna mała wskazówka-lepiej ponownie owinąć krawędzie ciasta, w przeciwnym razie rozproszą się podczas smażenia.
to prawda, nie musisz smażyć ciast z przaśnego ciasta. Do tego niezwykłego jedzenia musisz rozgrzać piekarnik i przykryć blachę do pieczenia kartką papieru – musisz upiec ciastka bez oleju. Przynajmniej tak mówi przepis kulinarny. Temperatura około 180C przez około 20-25 minut.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
powiem w tajemnicy: nie ma na świecie lepszej przekąski do piwa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g