Kurczak pieczony w folii w piekarniku
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
pierś z kurczaka jest zdrowa w żywieniu. Jeśli jest odpowiednio ugotowany, okaże się miękki, soczysty i smaczny! Chcę podzielić się jednym prostym i niedrogim przepisem na pierś z kurczaka.
pierś zostanie upieczona w piekarniku, więc Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem i przygotuj arkusz folii do pieczenia. Pierś umyć, osuszyć, wykonać nacięcia i nadziać ząbkami czosnku, natrzeć mieszanką przypraw i soli i ułożyć na folii. Posmaruj pierś śmietaną. Śmietana doda soczystości mięsu. Połóż liść laurowy wokół piersi. Lepiej piec pierś w temperaturze 150 stopni przez około 30 minut. Aby uzyskać rumianą, chrupiącą skórkę, zwiększ ciepło do 200 stopni. Pokrój gotową pierś i podawaj z sałatką lub ryżem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g