skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować bułkę, weź smalec ze skórą. Najlepiej wziąć taki kawałek, aby była mała warstwa mięsa. Umyj kawałek, wyczyść skórę i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Obficie posyp kawałek smalcu solą i przyprawami. Jako przyprawy możesz użyć mielonego czarnego pieprzu i papryki. Obierz kilka ząbków czosnku i posiekaj je. Rozłóż posiekany czosnek na całej powierzchni smalcu. Użyj rąk, aby wetrzeć wszystkie przyprawy w smalec.
Krok 3:
Następnie przekręć smalec w rolkę wraz ze skórą. Owiń rolkę nitką w kilka warstw, aby nie rozpadła się po ugotowaniu.
Krok 4:
Zawiń rolkę w folię i odstaw na kilka godzin, aby smalec trochę się osolił. Następnie umieść rolkę w folii w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Krok 5:
20 minut przed końcem czasu gotowania można otworzyć górną warstwę folii i pozostawić do pieczenia w piekarniku, aby usunąć nadmiar wilgoci i lekko wysuszyć bułkę. Ostudź gotową rolkę, usuń z niej nici i włóż do lodówki, aby zamarzła. Aby podać, pokrój bułkę na porcje i połóż na talerzu. Smacznego!
jeśli do gotowania bułki masz tylko smalec, bez warstwy, możesz dodać mięso osobno. Do suplementu można użyć zarówno wieprzowiny, jak i kurczaka. Wystarczy pokroić mięso na kawałki i zawinąć w bułkę wraz z przyprawami. A jeśli smalec, taki jak mój, jest już z warstwą mięsa, nie musisz nic dodawać. I tak będzie bardzo smacznie. Czosnek w bułce nadaje bułce bardzo apetyczny aromat i smak.
taką bułkę można nie tylko upiec w piekarniku. Można go po prostu ugotować w zwykłej patelni. Ale dla smaku konieczne będzie dodanie soli, przypraw i liści laurowych do wody.
ale moim zdaniem gotowanie go w piekarniku jest znacznie wygodniejsze, ponieważ nie musisz nad nim stać i pilnować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g