ciasto pasterskie Klasyczne od Gordona Ramsaya

apetyczny, oryginalny, sycący, święto każdego dnia! Klasyczne ciasto pasterskie Gordona Ramsaya to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej. W rzeczywistości-zwykła zapiekanka, która składa się z tłuczonych ziemniaków i mięsa mielonego z warzywami. Słynny szef Ramsay oferuje własną opcję gotowania.
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 39 % 9 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasto pasterskie? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone w oryginalnym przepisie pochodzi z jagnięciny, ale możesz użyć dowolnego innego, który jest dostępny. Jeśli nie lubisz przypraw lub nie możesz ich znaleźć, nie bój się — włóż to, co kochasz i co masz pod ręką. Sos Worcester można zastąpić soją lub w ogóle go nie używać. Każdy twardy ser wystarczy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj puree. Jak zrobić puree? Ziemniaki umyć, obrać, zalać wodą i gotować na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Równolegle przygotuj sos mięsny. Jak zrobić sos? Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Włóż mięso mielone na patelnię i ciągle mieszając szpatułką lub łyżką smaż, aż zmieni kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i marchewkę i pokrój w małą kostkę. Możesz zetrzeć marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekane warzywa dodaj na patelnię do mielonego mięsa i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, sos Worcester i czerwone wino (ja wziąłem wytrawne). Dobrze wymieszaj i pozwól winu odparować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiażdż ząbki czosnku płaską stroną noża i posiekaj, oderwij liście z gałązek tymianku, oderwij liście z rozmarynu i drobno posiekaj. Posiekany czosnek i zioła dodaj do mielonego mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej bulion z kurczaka, wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na średnim ogniu gotuj sos mięsny, aż zgęstnieje (proces ten zajął mi około 15-20 minut). Płyn powinien się zagotować w ponad połowie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas duszenia sosu mięsnego wróć do ziemniaków. Spuść z niego wodę (możesz spuścić część wody do małego pojemnika i pozostawić, na wypadek, gdyby puree było zbyt suche) i zetrzeć tłuczkiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj do tego połowę startego parmezanu i 2 żółtka. Wszystko dokładnie jeszcze raz zetrzyj. Spróbuj puree z solą, w razie potrzeby dodaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Powinieneś uzyskać gładkie i jednorodne tłuczone ziemniaki, jeśli nagle w ziemniakach jest mało wilgoci, a tłuczone ziemniaki są dość gęste, możesz dodać trochę wody, w której gotowano same ziemniaki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Złóż ciasto pasterskie. Na dnie naczynia do pieczenia ułóż gotowy sos mięsny. Nawiasem mówiąc, mój kształt ma rozmiar 26x20cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż tłuczone ziemniaki na wierzchu. Użyj widelca, aby zrobić wzór na ziemniakach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp ziemniaki pozostałym startym parmezanem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. piecz ciasto pasterskie przez 20-30 minut na złoty kolor.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto pasterskie Gordona Ramsaya jest gotowe.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podawaj, krojąc na porcje. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy