skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasto pasterskie? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone w oryginalnym przepisie pochodzi z jagnięciny, ale możesz użyć dowolnego innego, który jest dostępny. Jeśli nie lubisz przypraw lub nie możesz ich znaleźć, nie bój się — włóż to, co kochasz i co masz pod ręką. Sos Worcester można zastąpić soją lub w ogóle go nie używać. Każdy twardy ser wystarczy.
Krok 2:
Przygotuj puree. Jak zrobić puree? Ziemniaki umyć, obrać, zalać wodą i gotować na małym ogniu.
Krok 3:
Równolegle przygotuj sos mięsny. Jak zrobić sos? Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Włóż mięso mielone na patelnię i ciągle mieszając szpatułką lub łyżką smaż, aż zmieni kolor.
Krok 4:
Obierz cebulę i marchewkę i pokrój w małą kostkę. Możesz zetrzeć marchewki.
Krok 5:
Posiekane warzywa dodaj na patelnię do mielonego mięsa i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj koncentrat pomidorowy, sos Worcester i czerwone wino (ja wziąłem wytrawne). Dobrze wymieszaj i pozwól winu odparować.
Krok 7:
Zmiażdż ząbki czosnku płaską stroną noża i posiekaj, oderwij liście z gałązek tymianku, oderwij liście z rozmarynu i drobno posiekaj. Posiekany czosnek i zioła dodaj do mielonego mięsa.
Krok 8:
Wlej bulion z kurczaka, wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
Krok 9:
Na średnim ogniu gotuj sos mięsny, aż zgęstnieje (proces ten zajął mi około 15-20 minut). Płyn powinien się zagotować w ponad połowie.
Krok 10:
Podczas duszenia sosu mięsnego wróć do ziemniaków. Spuść z niego wodę (możesz spuścić część wody do małego pojemnika i pozostawić, na wypadek, gdyby puree było zbyt suche) i zetrzeć tłuczkiem.
Krok 11:
Dodaj do tego połowę startego parmezanu i 2 żółtka. Wszystko dokładnie jeszcze raz zetrzyj. Spróbuj puree z solą, w razie potrzeby dodaj.
Krok 12:
Powinieneś uzyskać gładkie i jednorodne tłuczone ziemniaki, jeśli nagle w ziemniakach jest mało wilgoci, a tłuczone ziemniaki są dość gęste, możesz dodać trochę wody, w której gotowano same ziemniaki.
Krok 13:
Złóż ciasto pasterskie. Na dnie naczynia do pieczenia ułóż gotowy sos mięsny. Nawiasem mówiąc, mój kształt ma rozmiar 26x20cm.
Krok 14:
Ułóż tłuczone ziemniaki na wierzchu. Użyj widelca, aby zrobić wzór na ziemniakach.
Krok 15:
Posyp ziemniaki pozostałym startym parmezanem.
Krok 16:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. piecz ciasto pasterskie przez 20-30 minut na złoty kolor.
Krok 17:
Ciasto pasterskie Gordona Ramsaya jest gotowe.
Krok 18:
Podawaj, krojąc na porcje. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g