skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotowuje się lahmajun? Na początek przygotuj produkty do ciasta.
Krok 2:
Weź dużą miskę, przesiej do niej mąkę. Radzę nie wlewać całej mąki na raz, zostawić trochę, w razie potrzeby dodać. Zrób małe wgłębienie w środku. Wlej do niego cukier i drożdże. Podgrzej wodę do temperatury około 38 stopni - jest przyjemna w dotyku, ale nie pali. Jest to ważne, ponieważ woda aktywuje drożdże. Wlej niewielką ilość wody do dołu z drożdżami, lekko wymieszaj widelcem, uważając, aby nie dotrzeć do dna.
Krok 3:
Pozostaw drożdże na 10 minut, w tym czasie powinny się aktywować-pęcherze i unieść czapkę. Pierwszy raz spotkałem tę metodę aktywacji - od razu w mące, podobało mi się.
Krok 4:
Dodaj sól i wlej oliwę z oliwek.
Krok 5:
Stopniowo wlewając pozostałą wodę zagnieść ciasto, najpierw widelcem, a następnie ręką. Musiałem usunąć część mąki, aby nie dodawać więcej wody, ciasto okazało się zbyt suche. Dlatego na początku powiedziałem, że nie trzeba od razu dodawać całej mąki.
Krok 6:
Rozłóż ciasto na stole i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, gładkie.
Krok 7:
Włóż bułkę z ciasta do miski, przykryj ją i umieść w ciepłym miejscu, aby wyrosła na półtorej godziny.
Krok 8:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Warzywa i zioła umyć i osuszyć. Możesz użyć dowolnych przypraw - im więcej, tym smaczniejsze nadzienie.
Krok 9:
Pokrój pomidory, obraną cebulę i paprykę na kawałki. Złóż je w blenderze i zmiksuj, aż będą puree. Ale nie bądź zbyt gorliwy-niech pozostaną małe kawałki warzyw, mięso mielone będzie wyglądać bardziej apetycznie.
Krok 10:
Weź miskę, włóż do niej mięso mielone. Wlej zmielone warzywa. Dodaj koncentrat pomidorowy, drobno posiekane zioła, zmiażdż czosnek. Dodaj przyprawy, pieprz i sól.
Krok 11:
Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Nadzienie jest gotowe.
Krok 12:
Ciasto w międzyczasie powinno zwiększyć swoją objętość dwa do trzech razy. Lekko go ugniataj, uwalniając nadmiar powietrza.
Krok 13:
Rozłóż ciasto na posypanej mąką desce, wyciągnij z niego długą kiełbasę. Podziel ciasto na 8 równych części.
Krok 14:
Każdą część rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienką tortillę. Powinien być bardzo cienki - wtedy krawędzie okażą się chrupiące.
Krok 15:
Weź blachę do pieczenia. Przykryj papierem do pieczenia. Połóż na nim półfabrykaty ciasta. Na każde koło umieść około 1,5 łyżki nadzienia. Rozłóż cienką warstwę łyżką, pozostawiając mały pasek ciasta z krawędzi.
Krok 16:
Piecz tortille w piekarniku w temperaturze 230°C przez około 10 minut. Krawędzie powinny stać się różowe. Podczas pieczenia pierwszych tortilli przygotuj następną partię. Lepiej jest, aby były nieco mniejsze, aby trzy sztuki były umieszczone na blasze do pieczenia jednocześnie. Wtedy proces zajmie mniej czasu. Podawaj lahmajun na gorąco, z warzywami i jogurtem.
bardzo smaczny lahmajun! I naprawdę wygląda jak pizza z mięsem mielonym.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g