skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domową masę twarogową? Przygotuj jedzenie. Banan jest dojrzały, aromatyczny - jego dodanie pozwoli na użycie mniejszej ilości cukru do przygotowania przysmaku, co z kolei sprawi, że będzie zdrowszy. Umyj Banana, obierz, pokrój miąższ na kawałki i wyślij do miski blendera (lub innego naczynia, jeśli używasz blendera zanurzeniowego lub innego urządzenia do mielenia).
Krok 2:
Zetrzyj banana na puree. Jeśli nie masz blendera, możesz go po prostu rozgnieść widelcem.
Krok 3:
Twaróg weź naturalny, bez dodatków ziołowych. Lepiej kupić rustykalny świeży produkt, zwłaszcza jeśli ten przysmak jest przeznaczony dla dzieci. Jeśli jesteś na diecie, możesz użyć niskotłuszczowego produktu lub twarogu o niskiej zawartości tłuszczu. Jeśli twaróg jest ziarnisty, lepiej przetrzeć go przez sito, aby był bardziej miękki i jednorodny.
Krok 4:
Wyślij twarożek do miski blendera do banana, dodaj ciężką śmietanę, śmietanę lub sfermentowane mleko, możesz użyć niesłodzonego jogurtu lub innego produktu mlecznego jako alternatywy. Takie dodatki wpływają na zawartość kalorii w gotowym produkcie, więc wybierz według własnego uznania. Dodaj cukier do smaku lub w ogóle go nie dodawaj, możesz dodać szczyptę waniliny lub cynamonu.
Krok 5:
Za pomocą blendera wymieszaj składniki, aby uzyskać jednorodną masę twarogową. Wystarczy pozwolić blenderowi pracować przez 3-4 minuty ze średnią prędkością. Jeśli nie ma takiego urządzenia, możesz użyć ręcznej trzepaczki lub popychacza.
Krok 6:
Deser jest gotowy, włóż do misek lub innych naczyń do podania, pozwól mu ostygnąć w lodówce i podawaj. W razie potrzeby masę twarogową można posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub startą czekoladą. Smacznego!
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g