ciasto Bath Honey

ulubiony krem miodowy wszystkich-rozpływa się w ustach! Ciasto miodowe Banya ma swoją nazwę ze względu na fakt, że zarówno krem, jak i baza do ciast są przygotowywane w łaźni wodnej. Krem jest budyniem, co nadaje ciastu delikatność i miękkość. Ciasta mają jasny, wyraźny aromat miodu, który w połączeniu z kremem daje bardzo zrównoważony i nie mdły smak. Pomimo dużej liczby kroków w przepisie ciasto piecze się dość szybko, zwłaszcza za drugim i następnym razem, co na pewno się wydarzy!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 11-17 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 78 % 50 g
302 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz przygotować krem. Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żółtka lekko zmielić z cukrem, dodać wszystkie inne produkty i umieścić miskę w łaźni wodnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciągle mieszając, gotuj śmietanę, aż zgęstnieje. Ostudzić, przykryć folią spożywczą w kontakcie, aby nie powstała skorupa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj produkty do ciast.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż wszystko do miski, włóż do kąpieli wodnej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj, ciągle mieszając, aż masa wzrośnie trzykrotnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij z wanny, ostudź trochę i dodaj mąkę. Zagnieść ciasto. Będzie trochę lepki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na 6 kulek. Wygodniej jest wziąć ciasto łyżką i położyć je na posypanym mąką stole, tworząc grudki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdą kulkę, posypując stół i ciasto mąką, aby się nie przykleiło. Przenieś obrabiany przedmiot na pergamin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz ciasta w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni na złoty kolor, około 3 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przytnij ciasta do odpowiedniego rozmiaru.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj ciasta kremem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Złóż ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozdrobnij kawałki ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp ciasto na wierzchu i bokach.

podana ilość kremu jest zgodna z przepisem, Zwykle gotuję trzy porcje. Wtedy będzie dużo kremu, dobrze nasączy ciasta, a ciasto będzie miękkie. Jeśli zastosujesz się do dokładnego przepisu, uzyskasz nieco suchy, ale bardziej znany smak, jak klasyczny miód pitny. Jeśli jesteś doświadczonym kucharzem i niejednokrotnie przygotowałeś krem, możesz odmówić użycia kąpieli wodnej do przygotowania kremu. Weź naczynia z grubym dnem i gotuj krem stale mieszając na małym ogniu, aż do pierwszych bąbelków. Najważniejsze, aby nie zamienić masy w omlet. Jeśli się boisz, nadal używaj kąpieli wodnej. Nie pomyliłem się, kiedy napisałem, że masło do kremu należy gotować z resztą produktów, a nie wprowadzać go później. Możesz to zrobić i tak, i tak, nie ma różnicy. Krem okazuje się równie smaczny. Podczas przygotowywania ciast wskazana ilość mąki jest przybliżona. Nie wysypuj wszystkiego na raz, zacznij od dwóch szklanek, a następnie dodaj w razie potrzeby. Ciasto nie powinno być strome, lepiej, jeśli jest miękkie, a następnie dodaj mąkę podczas zwijania. Ciasta są pieczone szybko, podczas gdy jeden jest pieczony, drugi należy szybko rozwałkować. Ciasto smakuje lepiej po nocy w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy