skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz przygotować krem. Przygotuj produkty.
Krok 2:
Żółtka lekko zmielić z cukrem, dodać wszystkie inne produkty i umieścić miskę w łaźni wodnej.
Krok 3:
Ciągle mieszając, gotuj śmietanę, aż zgęstnieje. Ostudzić, przykryć folią spożywczą w kontakcie, aby nie powstała skorupa.
Krok 4:
Przygotuj produkty do ciast.
Krok 5:
Włóż wszystko do miski, włóż do kąpieli wodnej.
Krok 6:
Gotuj, ciągle mieszając, aż masa wzrośnie trzykrotnie.
Krok 7:
Wyjmij z wanny, ostudź trochę i dodaj mąkę. Zagnieść ciasto. Będzie trochę lepki.
Krok 8:
Podziel ciasto na 6 kulek. Wygodniej jest wziąć ciasto łyżką i położyć je na posypanym mąką stole, tworząc grudki.
Krok 9:
Rozwałkuj każdą kulkę, posypując stół i ciasto mąką, aby się nie przykleiło. Przenieś obrabiany przedmiot na pergamin.
Krok 10:
Piecz ciasta w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni na złoty kolor, około 3 minut.
Krok 11:
Przytnij ciasta do odpowiedniego rozmiaru.
Krok 12:
Posmaruj ciasta kremem.
Krok 13:
Złóż ciasto.
Krok 14:
Rozdrobnij kawałki ciasta.
Krok 15:
Posyp ciasto na wierzchu i bokach.
podana ilość kremu jest zgodna z przepisem, Zwykle gotuję trzy porcje. Wtedy będzie dużo kremu, dobrze nasączy ciasta, a ciasto będzie miękkie. Jeśli zastosujesz się do dokładnego przepisu, uzyskasz nieco suchy, ale bardziej znany smak, jak klasyczny miód pitny. Jeśli jesteś doświadczonym kucharzem i niejednokrotnie przygotowałeś krem, możesz odmówić użycia kąpieli wodnej do przygotowania kremu. Weź naczynia z grubym dnem i gotuj krem stale mieszając na małym ogniu, aż do pierwszych bąbelków. Najważniejsze, aby nie zamienić masy w omlet. Jeśli się boisz, nadal używaj kąpieli wodnej. Nie pomyliłem się, kiedy napisałem, że masło do kremu należy gotować z resztą produktów, a nie wprowadzać go później. Możesz to zrobić i tak, i tak, nie ma różnicy. Krem okazuje się równie smaczny. Podczas przygotowywania ciast wskazana ilość mąki jest przybliżona. Nie wysypuj wszystkiego na raz, zacznij od dwóch szklanek, a następnie dodaj w razie potrzeby. Ciasto nie powinno być strome, lepiej, jeśli jest miękkie, a następnie dodaj mąkę podczas zwijania. Ciasta są pieczone szybko, podczas gdy jeden jest pieczony, drugi należy szybko rozwałkować. Ciasto smakuje lepiej po nocy w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g