skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do podstawy potrzebujemy 750 g ciasta francuskiego w talerzach. Należy go najpierw rozmrozić.
Krok 2:
Pokrój każdą płytkę ciasta na pół w identyczne prostokąty.
Krok 3:
Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia i przykryj arkuszami pergaminu. Umieść na wierzchu ładunek, aby ciasto nie rosło zbyt mocno podczas pieczenia. Kładę blachy do pieczenia w cieście jeden na drugim, służą jako ładunek.
Krok 4:
Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut. Schłodzić gotowe ciasta.
Krok 5:
Pokrój każde ciasto na 2 części, aby zrobić kwadraty. Moje ciasto lekko wzrosło i rozwarstwiło się, więc pokroiłem kwadraty również wzdłuż na dwie połówki cieńsze.
Krok 6:
Pokrusz jeden kwadrat w osobnym naczyniu.
Krok 7:
Krem. Aby przygotować krem, potrzebujemy: 250 ml mleka; 50 g cukru; 4 jajka; 2 łyżki. skrobia; 1 łyżeczka. cukier waniliowy.
Krok 8:
Wlej cukier, cukier waniliowy i skrobię do rondla. Rozbij jajka.
Krok 9:
Wszystko dokładnie zmielić, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 10:
Wlej mleko i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 11:
Umieść patelnię na średnim ogniu i ciągle mieszając zagotuj.
Krok 12:
Gdy krem się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Krem powinien być jak najgrubszy.
Krok 13:
Usuń gotowy krem z ognia, przykryj folią spożywczą "w kontakcie" i ostudź.
Krok 14:
Farsz. Do nadzienia potrzebujemy: 100 g winogron; 100 g jagód.
Krok 15:
Umyj i osusz jagody. Odetnij winogrona z gałązek i pokrój na pół. Lepiej jest wziąć winogrona bez pestek, na przykład odmianę Kish-Mish.
Krok 16:
Posmaruj kwadrat ciasta kremem, posyp jagodami na wierzchu. Powtórz warstwy jeszcze 1-2 razy.
Krok 17:
Posmaruj Ostatnie ciasto kremem, posyp okruchami.
Krok 18:
Udekoruj ciasteczka winogronami, jagodami i miętą i podawaj. Smacznego!
gotowe ciasto sklepowe to prawdziwy ratunek dla nowoczesnych gospodyń domowych. Pozwoli Ci to szybko i łatwo przygotować nawet pyszny świąteczny deser. Szczególnie smaczne są ciasta Napoleon z gotowego ciasta francuskiego.
te ciasta są wspaniałe, ponieważ ich przygotowanie zajmuje mniej czasu i wysiłku niż zwykłe ciasto - w końcu domowe ciasto całkowicie zastąpi sklepowe ciasto francuskie. Pozostaje gotować ciasta, gotować śmietanę, myć jagody i zbierać ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Borówka - 36 kcal/100g