placki z ciasta mlecznego bez drożdży

piękne miniaturowe paszteciki na dwa kęsy! Miniaturowe ciasta wyglądają pięknie i doskonale uzupełniają każdy stół! Przygotowywane są z ciasta bez drożdży w mleku i są tylko wielkości prostej drewnianej wykałaczki. Podawaj na ciepło jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 9-15 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 46 % 21 g
węglowodany 37 % 17 g
286 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Potrzebujemy również zwykłych drewnianych wykałaczek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj nadzienie. Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć warzywa na oleju roślinnym, aż zmiękną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mięso mielone, drobno posiekane warzywa. Sól, w razie potrzeby pieprz, smaż, aż mięso mielone będzie gotowe. Schłodzić nadzienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do ciasta połącz ubite białko z olejem roślinnym, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas mieszania Wprowadzamy gorące mleko cienkim strumieniem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę z solą. Mąka może wymagać mniej, zależy od jej jakości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść gęste, maślane ciasto, owinąć folią i pozostawić na stole na pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości nie większej niż 4-5 mm.Wytnij puste miejsca na przyszłe ciasta za pomocą formy o średnicy 10-12 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nadzienie na każdym kółku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz będziemy potrzebować wykałaczek. Ciasto jest maślane, więc nie jest łatwe do uformowania. Łączymy krawędzie ciasta i zbieramy falistymi ruchami na wykałaczce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Całe ciasto daje około 14 pasztecików. Rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. około 30 minut do rumieńca.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj placki z przekąskami na ciepło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy