skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Potrzebujemy również zwykłych drewnianych wykałaczek.
Krok 2:
Najpierw przygotuj nadzienie. Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę.
Krok 3:
Smażyć warzywa na oleju roślinnym, aż zmiękną.
Krok 4:
Dodaj mięso mielone, drobno posiekane warzywa. Sól, w razie potrzeby pieprz, smaż, aż mięso mielone będzie gotowe. Schłodzić nadzienie.
Krok 5:
Do ciasta połącz ubite białko z olejem roślinnym, wymieszaj.
Krok 6:
Podczas mieszania Wprowadzamy gorące mleko cienkim strumieniem.
Krok 7:
Dodaj mąkę z solą. Mąka może wymagać mniej, zależy od jej jakości.
Krok 8:
Zagnieść gęste, maślane ciasto, owinąć folią i pozostawić na stole na pół godziny.
Krok 9:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości nie większej niż 4-5 mm.Wytnij puste miejsca na przyszłe ciasta za pomocą formy o średnicy 10-12 cm.
Krok 10:
Rozłóż nadzienie na każdym kółku.
Krok 11:
Teraz będziemy potrzebować wykałaczek. Ciasto jest maślane, więc nie jest łatwe do uformowania. Łączymy krawędzie ciasta i zbieramy falistymi ruchami na wykałaczce.
Krok 12:
Całe ciasto daje około 14 pasztecików. Rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 13:
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. około 30 minut do rumieńca.
Krok 14:
Podawaj placki z przekąskami na ciepło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g