skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić stosy z serem, mięsem mielonym i ziemniakami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można wykorzystać z dowolnego rodzaju mięsa lub wziąć wersję mieszaną. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz je z brudu. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie.
Krok 2:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę przez 3-4 minuty na małym ogniu, aż będzie przezroczysta. W tym czasie cebula stanie się bardziej miękka. Zdejmij smażoną cebulę z ognia.
Krok 3:
Jajka na twardo obierz, rozgnieć widelcem i dodaj majonez. Wymieszać.
Krok 4:
Mięso mielone posolić i dodać przyprawy. Dobrze wymieszaj i uderz trochę o dno miski. Dzięki temu mięso mielone stanie się gęstsze i nie rozpadnie się podczas pieczenia.
Krok 5:
Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Posmaruj go olejem roślinnym. Z mięsa mielonego uformuj małe tortille mięsne i włóż je do formy. Zrób wgłębienia na środku każdej tortilli.
Krok 6:
Rozłóż trochę smażonej cebuli, a następnie nadzienie jajeczne. Mocno dociśnij.
Krok 7:
Obrane ziemniaki zetrzyj na grubej tarce i rozprowadź na każdej tortilli mięsnej.
Krok 8:
Obficie posyp stosy serem startym na grubej tarce. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 30 do 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 9:
Podczas pieczenia ciastka mięsne nieznacznie się zmniejszą. Gotowe stosy się zrumienią. Wyjmij formę z piekarnika, ułóż stosy na talerzu i podawaj na gorąco. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g