skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z borówkami i kwaśną śmietaną z ciasta kruchego? Przygotuj jedzenie. Borówki brusznicy można używać zarówno świeżych, jak i mrożonych. Weź wysokiej jakości masło i śmietanę, naturalne, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Połącz miękkie masło, cukier i jajko. Dodaj do tej mieszanki przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i, w razie potrzeby, wanilią. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie ciasto okaże się przewiewne i dobrze wyrośnie podczas pieczenia.
Krok 3:
Ciasto jest miękkie i elastyczne.
Krok 4:
Rozłóż ciasto na formie, kształtując boki. Mam okrągły, o średnicy 22cm.
Krok 5:
Włóż jagody borówki brusznicy do powstałej miski z piaskiem, posyp je trochę cukrem. Umieść zamrożone jagody natychmiast, bez rozmrażania. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 6:
Piec przez 25-30 minut. Ciasto wyrośnie i stanie się rumiane. W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem pudrem. Aby krem był gęsty, wybierz tłustą śmietanę, co najmniej 25%. Lub najpierw odwiąż płynną śmietanę, aby serwatka ze szkła — dzięki temu śmietana stanie się grubsza.
Krok 7:
Gdy ciasto z borówkami i kwaśną śmietaną będzie gotowe, wyjmij je i napełnij powierzchnię śmietaną. Schłodzić do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 3 godziny. Pokrój gotowe ciasto na porcje i podawaj. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g