ciasto z borówkami i kwaśną śmietaną

ze zwykłych potraw, apetyczny i bardzo smaczny! Ciasto z borówkami i kwaśną śmietaną z kruchego ciasta jest przykładem prostego wypieku na przytulne domowe przyjęcie herbaciane. Będzie szczególnie dobry zimą, kiedy chcesz czegoś satysfakcjonującego i pachnącego. Lekka cierpkość borówki brusznicy doskonale komponuje się ze słodkim kremem.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 73 % 46 g
308 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z borówkami i kwaśną śmietaną z ciasta kruchego? Przygotuj jedzenie. Borówki brusznicy można używać zarówno świeżych, jak i mrożonych. Weź wysokiej jakości masło i śmietanę, naturalne, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Połącz miękkie masło, cukier i jajko. Dodaj do tej mieszanki przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i, w razie potrzeby, wanilią. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie ciasto okaże się przewiewne i dobrze wyrośnie podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto jest miękkie i elastyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż ciasto na formie, kształtując boki. Mam okrągły, o średnicy 22cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż jagody borówki brusznicy do powstałej miski z piaskiem, posyp je trochę cukrem. Umieść zamrożone jagody natychmiast, bez rozmrażania. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec przez 25-30 minut. Ciasto wyrośnie i stanie się rumiane. W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem pudrem. Aby krem był gęsty, wybierz tłustą śmietanę, co najmniej 25%. Lub najpierw odwiąż płynną śmietanę, aby serwatka ze szkła — dzięki temu śmietana stanie się grubsza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto z borówkami i kwaśną śmietaną będzie gotowe, wyjmij je i napełnij powierzchnię śmietaną. Schłodzić do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 3 godziny. Pokrój gotowe ciasto na porcje i podawaj. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy