paluszki mięsne z nadzieniem

takie bułki można zrobić z dowolnego mięsa. W tym przepisie chciałem połączyć cukinię i szynkę z moją ulubioną wołowiną. Wydawało mi się, że takie nadzienie zapewni bułkom soczystość i nie pomyliło się. Oprócz szynki można użyć dowolnego surowego wędzonego lub gotowanego wędzonego kawałka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 17 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 16 % 5 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój mięso wołowe na cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pulpa wołowa z obu stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kawałki wołowiny posyp czosnkiem

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż 2-3 kółka cukinii na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój szynkę w cienkie plasterki. Na cukinii ułóż plasterek szynki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwinąć mięso nadziewane ciasnymi rolkami. W razie potrzeby dźgnij szaszłykami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść bułki w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj powierzchnię bułek sosem sojowym i posyp papryką. Piec w 180°C przez około 40 minut, od czasu do czasu smarując bułki sokiem z dna formy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy