paszteciki z wątróbką drobiową

oryginalne paszteciki. Przygotuj smakołyk dla swoich krewnych z wątrobą i przyprawami! Ostatnio lubię eksperymentować z różnymi rodzajami mąki. Bardzo podobała mi się Wersja takiego ciasta - z mąką pszenną i żytnią. Smak i wygląd są niezwykłe, ale apetyczne - bardzo! Bliscy i koledzy docenili to. Nadzienie również przypadło do gustu-bardzo harmonijne połączenie ziół i przypraw. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis zakorzenił się w mojej książce kucharskiej i trafił do znajomych. Dzielę się nim również z wami :)
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 11 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 52 % 23 g
225 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

1. Wlej mleko z miski, powinno być ciepłe-około 40 stopni.
2. Wlej drożdże do mleka, wymieszaj. Umieść miskę w ciepłym miejscu.
3. Umyj i osusz wątróbkę drobiową. Nie trzeba go ciąć.
4. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż w nim cebulę przez kilka minut.
6. Dodaj wątrobę do cebuli, smaż do miękkości.
7. Pięć minut przed gotowaniem posyp zawartość patelni solą. Umieść przyprawy: paprykę, oregano, chmiel-suneli. Wszystko wymieszaj.
8. Pozwól gotowej wątrobie ostygnąć, a w tym czasie przygotuj warzywa: umyj i osusz koperek, pietruszkę, zieloną cebulę.
9. Posiekaj wątrobę i zioła.
10. Przesiej mąkę (oba rodzaje) do dużego i szerokiego pojemnika, wymieszaj z solą i cukrem.
11. Rozbij jajka do mieszanki mąki, wlej olej roślinny, a także mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto.
12. Dokładnie zagnieść ciasto, aby było gładkie, miękkie i posłuszne. Pozwól mu odpocząć przez pół godziny.
13. Teraz ciasto należy ponownie dobrze zagnieść i odstawić na pół godziny.
14. Podziel ciasto na części, zwijając z każdej kulki. Staraj się, aby były mniej więcej tego samego rozmiaru.
15. Rozwałkuj kulki w tortille, na środku których musisz umieścić nadzienie. Ściśnij ciasto, składając przeciwległe krawędzie tortilli.
16. Połóż przyszłe ciasta na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym. Pozwól uformowanym pasztecikom rosnąć przez 20 minut.
17. Roztop masło, posmaruj nim placki na wierzchu.
18. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz placki przez 15-20 minut (do miękkości).

takie ciasta są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ale lepiej podawać je na ciepło.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy