skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mleko z miski, powinno być ciepłe-około 40 stopni.
2. Wlej drożdże do mleka, wymieszaj. Umieść miskę w ciepłym miejscu.
3. Umyj i osusz wątróbkę drobiową. Nie trzeba go ciąć.
4. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż w nim cebulę przez kilka minut.
6. Dodaj wątrobę do cebuli, smaż do miękkości.
7. Pięć minut przed gotowaniem posyp zawartość patelni solą. Umieść przyprawy: paprykę, oregano, chmiel-suneli. Wszystko wymieszaj.
8. Pozwól gotowej wątrobie ostygnąć, a w tym czasie przygotuj warzywa: umyj i osusz koperek, pietruszkę, zieloną cebulę.
9. Posiekaj wątrobę i zioła.
10. Przesiej mąkę (oba rodzaje) do dużego i szerokiego pojemnika, wymieszaj z solą i cukrem.
11. Rozbij jajka do mieszanki mąki, wlej olej roślinny, a także mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto.
12. Dokładnie zagnieść ciasto, aby było gładkie, miękkie i posłuszne. Pozwól mu odpocząć przez pół godziny.
13. Teraz ciasto należy ponownie dobrze zagnieść i odstawić na pół godziny.
14. Podziel ciasto na części, zwijając z każdej kulki. Staraj się, aby były mniej więcej tego samego rozmiaru.
15. Rozwałkuj kulki w tortille, na środku których musisz umieścić nadzienie. Ściśnij ciasto, składając przeciwległe krawędzie tortilli.
16. Połóż przyszłe ciasta na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym. Pozwól uformowanym pasztecikom rosnąć przez 20 minut.
17. Roztop masło, posmaruj nim placki na wierzchu.
18. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz placki przez 15-20 minut (do miękkości).
takie ciasta są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ale lepiej podawać je na ciepło.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g