pieczeń nadziewana pieczarkami

Tandem soczystej wołowiny i ulubionych grzybów! Piękne, smaczne, satysfakcjonujące. Możesz zrobić pieczeń z jajkiem. Apetyczna i aromatyczna przekąska na świąteczną ucztę. Podczas serwowania kroimy na porcje mini bułki i dekorujemy ziołami.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 16 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 9 % 2 g
122 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj wołowinę i osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przecinamy środek, ale nie do końca, do połowy grubości, a następnie wykonujemy prostopadłe cięcia po lewej i prawej stronie środka. Oznacza to, że mięso można rozłożyć jak książkę. Pokonujemy go w płaskiej warstwie, solimy i pieprzymy po obu stronach. Podczas ubijania zalecam przykrycie wołowiny folią spożywczą, aby spray nie latał we wszystkich kierunkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowanie nadzienia. Aby to zrobić, połącz surowe grzyby zmielone w blenderze w głębokiej misce, drobno posiekaną i smażoną cebulę, posiekany koperek, jajko, bułkę tartą i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj startego parmezanu. Wszystko dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równomiernie rozłóż nadzienie na warstwie mięsa. Zwijamy wołowinę w rolkę i mocujemy ją nitką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć rolkę na oleju roślinnym, a następnie doprowadzić do pełnej gotowości w piekarniku lub pod pokrywką na patelni. Danie jest gotowe do podania!

roladki nadziewane mięsem to jedna z moich kulinarnych słabości. Zawsze można je pięknie zaprojektować i wyglądają oryginalnie i elegancko. Trochę trzeba majstrować przy mięsie, aby go odpowiednio pokroić, ale wysiłek zdecydowanie jest wart czasu. Zamiast wołowiny możesz wziąć cielęcinę - czasami zmieniam się, patrząc na to, jakie mięso mam obecnie pod ręką. Z nadzieniem możesz bezpiecznie improwizować i dodać do niego coś własnego. Kiedy gotuję taką bułkę z okazji jakiejś uroczystości, zawsze promieniuję pewnością, że nie pozostanie na stole przez długi czas. Zostało to już przetestowane więcej niż raz! Zjada się bardzo szybko, zwłaszcza gdy wśród zaproszonych przeze mnie jest wielu mężczyzn - znanych miłośników dań mięsnych. Moi przyjaciele chętnie wzięli ode mnie przepis i wszyscy już przygotowali taki nadziewany pieczeń z pieczarkami. Ta zimna przekąska jest pożądana, także dlatego,że nie wymaga nawet osobnego podania przystawki. Jest już satysfakcjonująca i, można powiedzieć, samowystarczalna. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy