ciasto z jarmużu bez jajek

pyszne, delikatne i łatwe do zrobienia ciasto z jarmużu! Kapustę można nazwać jednym z uniwersalnych warzyw, istnieje ogromna liczba potraw, które można przygotować z kapusty, a nawet wypieków. Ciasta kapustne są kochane przez wielu i najprawdopodobniej każda gospodyni domowa ma swój ulubiony przepis. Ktoś woli ciasta z kapustą z ciasta drożdżowego, ktoś-z przaśnego, ciasta samopoziomujące są nie mniej smaczne, mimo że skład ciast samopoziomujących można zmieniać w zależności od smaku. Ciasto z kapustą bez jajek okazuje się nie gorsze niż zwykle, a nawet delikatniejsze.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 60 % 18 g
152 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki ciasta (kefir i majonez) wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową. Zacznijmy od przygotowania nadzienia. Drobno posiekaj kapustę. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Drobno posiekaj cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj posiekaną cebulę, smaż do przezroczystości. Dodaj startą marchewkę, smaż przez około 5 minut i dodaj kapustę. Wymieszaj warzywa, dodaj sól i cukier i zalej wodą, aby zakryła zawartość patelni do połowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli kapusta jest młoda, szybko stanie się miękka, jeśli kapusta jest stara, będziesz musiał ją ugasić dłużej. Dlatego sprawdzamy gotowość kapusty i, jeśli to konieczne, dodajemy wodę. Dusimy kapustę pod zamkniętą pokrywką, gdy stanie się miękka, zdejmujemy pokrywkę, aby nadmiar płynu odparował.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj ciasto, gdy kapusta ostygnie. Wlej kefir do miski, dodaj majonez (sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne, ale nie możesz go dodać), olej roślinny, szczyptę soli i sodę. Wymieszaj i pozwól, aby reakcja alkaliczna wystąpiła podczas interakcji sody i kefiru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę, koniecznie przesianą, i wlej ją nie całą naraz, ale w częściach, dokładnie mieszając ciasto trzepaczką, aby nie pozostały grudki. Ciasto powinno być gęste jak tłusta śmietana. Ciasto odstawiamy na chwilę, w międzyczasie przygotowujemy naczynie do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj formę olejem, wlej część ciasta (nieco ponad połowę).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie kapusty na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż pozostałe ciasto na wierzchu, delikatnie rozprowadzając ciasto na całej powierzchni, pomagając łyżką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz ciasto przez około 25 minut. Aby dobrze upiekł się w środku i nie spalił się na górze, możesz przykryć formę folią na górze. W razie potrzeby ciasto można posypać sezamem. Podajemy z herbatą lub kawą. Ciasto okazuje się bardzo smaczne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal / 100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy