skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sernik? Przygotuj jedzenie. Weź największe jajka, wybraną kategorię. Ser jest typu Philadelphia, śmietana jest najgrubsza, co najmniej 33%. Wyjmij wszystkie składniki z lodówki z wyprzedzeniem, powinny być ciepłe, od tego zależy, jak powstanie sernik.
Krok 2:
Weź dużą miskę, włóż do niej ser. Dodaj cukier i zacznij ubijać mikserem. Ubij ser, aż będzie kremowy.
Krok 3:
Nie przestając ubijać, zacznij wprowadzać jajka do masy serowej. Wygodniej jest to zrobić, dzieląc je na osobne naczynia. Dodawaj jajka pojedynczo, dobrze mieszając po każdym.
Krok 4:
Następnie wlej śmietanę. Dobrze wymieszaj masę.
Krok 5:
Na koniec dodaj mąkę.
Krok 6:
Interweniuj, osiągając całkowitą jednorodność. Ciasto jest gotowe. Jest dość płynny, nie bój się, tak powinno być.
Krok 7:
Weź okrągły dzielony kształt o średnicy 19 cm. W większej formie sernik okaże się niski i nie tak bujny. Będziesz także potrzebował dwóch kwadratowych arkuszy papieru do pieczenia. Zwilż je wodą i dobrze wyciśnij, powinny stać się wilgotne, ale nie powinny z nich wyciekać. Ułóż arkusze w formie, tak aby papier zakrył całą powierzchnię.
Krok 8:
Wlej ciasto do formy, spłaszcz górę szpatułką.
Krok 9:
Piecz sernik w piekarniku w temperaturze 200°C, tryb góra-dół, przez 40 minut. Następnie zwiększ ogrzewanie do 230°C i włącz tryb konwekcji. Poczekaj, aż powstanie bardzo rumiana, prawie spalona skorupa. Stanie się to dosłownie za kilka minut. Natychmiast wyjmij sernik z piekarnika. Pomimo opalonego wyglądu powinien pozostać & quot; żywy & quot; w środku - lekko drżeć podczas potrząsania formą.
Krok 10:
Całkowicie ostudź sernik. Uspokoi się dość mocno w środku-to normalne. Lepiej włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, aby uzyskać pełną stabilizację. Następnie uwolnij go z formy, usuń papier. Sernik podawaj schłodzony - łatwiej będzie go pokroić. Ciepły sernik jest delikatniejszy.
cała rodzina jest zachwycona tym sernikiem! Jest tak delikatny, przewiewny, rozpływa się w ustach. Tego jeszcze nie próbowaliśmy.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g