Hiszpański sernik Świętego Sebastiana

najmodniejszy, hiszpański, z opaloną skórką! Sernik Świętego Sebastiana nie przypalił się, jak mogłoby się początkowo wydawać. Jest specjalnie pieczony pod grillem, aby uzyskać taki wygląd. Ta skórka nadaje wypiekom karmelową nutę. Samo ciasto jest niezwykle delikatne, kremowe i bardzo smaczne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 11 g
tłuszcze 50 % 30 g
węglowodany 32 % 19 g
316 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sernik? Przygotuj jedzenie. Weź największe jajka, wybraną kategorię. Ser jest typu Philadelphia, śmietana jest najgrubsza, co najmniej 33%. Wyjmij wszystkie składniki z lodówki z wyprzedzeniem, powinny być ciepłe, od tego zależy, jak powstanie sernik.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę, włóż do niej ser. Dodaj cukier i zacznij ubijać mikserem. Ubij ser, aż będzie kremowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie przestając ubijać, zacznij wprowadzać jajka do masy serowej. Wygodniej jest to zrobić, dzieląc je na osobne naczynia. Dodawaj jajka pojedynczo, dobrze mieszając po każdym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej śmietanę. Dobrze wymieszaj masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na koniec dodaj mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Interweniuj, osiągając całkowitą jednorodność. Ciasto jest gotowe. Jest dość płynny, nie bój się, tak powinno być.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź okrągły dzielony kształt o średnicy 19 cm. W większej formie sernik okaże się niski i nie tak bujny. Będziesz także potrzebował dwóch kwadratowych arkuszy papieru do pieczenia. Zwilż je wodą i dobrze wyciśnij, powinny stać się wilgotne, ale nie powinny z nich wyciekać. Ułóż arkusze w formie, tak aby papier zakrył całą powierzchnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do formy, spłaszcz górę szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz sernik w piekarniku w temperaturze 200°C, tryb góra-dół, przez 40 minut. Następnie zwiększ ogrzewanie do 230°C i włącz tryb konwekcji. Poczekaj, aż powstanie bardzo rumiana, prawie spalona skorupa. Stanie się to dosłownie za kilka minut. Natychmiast wyjmij sernik z piekarnika. Pomimo opalonego wyglądu powinien pozostać & quot; żywy & quot; w środku - lekko drżeć podczas potrząsania formą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Całkowicie ostudź sernik. Uspokoi się dość mocno w środku-to normalne. Lepiej włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, aby uzyskać pełną stabilizację. Następnie uwolnij go z formy, usuń papier. Sernik podawaj schłodzony - łatwiej będzie go pokroić. Ciepły sernik jest delikatniejszy.

cała rodzina jest zachwycona tym sernikiem! Jest tak delikatny, przewiewny, rozpływa się w ustach. Tego jeszcze nie próbowaliśmy.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g

Podobne przepisy