skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do gotowania ryżu z kurczakiem w garnku potrzebujemy: filet z kurczaka; ryż; marchew; liść laurowy; Curry; czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć folie. Pokrój mięso w średnią kostkę.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Dokładnie spłucz ryż.
Krok 5:
W misce połącz filet z kurczaka, ryż, startą marchewkę.
Krok 6:
Sól, pieprz, dodaj curry i wymieszaj.
Krok 7:
Napełnij garnki ryżem z kurczakiem około połowy lub trochę więcej, ponieważ ryż pęcznieje, gdy jest gotowy i potrzebuje miejsca.
Krok 8:
Wlej wodę lub bulion z kurczaka do każdego garnka, aby ryż był całkowicie przykryty. Umieść w doniczkach na liściu laurowym.
Krok 9:
Umieść garnki w piekarniku nagrzanym do 180°C na 35-40 minut. Woda powinna zostać całkowicie wchłonięta przez ryż.
Krok 10:
istnieje nieskończona liczba sposobów gotowania. Niektóre z nich są specyficzne i charakterystyczne dla poszczególnych ludzi, ale nadal należą do kolekcji kulinarnych. Drugi został wynaleziony stosunkowo niedawno, ale już udało mu się zdobyć wielu fanów na całym świecie. Naczynia w garnkach nie należą do żadnego lub drugiego, ponieważ ta metoda gotowania była charakterystyczna dla wielu narodowości jeszcze u zarania cywilizacji.
powszechnie uważa się, że w Rosji zaczęto gotować jedzenie w garnkach. Jednak w rzeczywistości historycy uważają, że ta metoda gotowania pojawiła się na długo przed pojawieniem się pieca. Na paleniskach żywność gotowano w glinianych garnkach od niepamiętnych czasów, po prostu kształt naczynia miał nieco inny wygląd. Początkowo jego dno miało kształt stożka, aby ułatwić instalację w popiele. Później, wraz z pojawieniem się "płyt" i pieców, zaczęto robić "pulchne" garnki z małym dnem i dość wąską szyjką. Taka konfiguracja pozwoliła na dość szybkie stworzenie mikroklimatu wewnątrz doniczki. Ponadto ten kształt można było łatwo wyjąć z pieca za pomocą uchwytu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g