ryż w doniczkach z kurczakiem

mięso i przystawka są pieczone razem - szybko, smacznie i wygodnie. Zwykle gotuję kurczaka i przystawkę osobno. Ale w tej formie - w garnku w piekarniku-okazuje się, że oszczędza dużo czasu, ponieważ zarówno mięso, jak i przystawka są pieczone w tym samym czasie. Ponadto dzięki garnkom uzyskuje się wspaniały, nieporównywalny smak.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 14 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 71 % 36 g
207 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do gotowania ryżu z kurczakiem w garnku potrzebujemy: filet z kurczaka; ryż; marchew; liść laurowy; Curry; czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć folie. Pokrój mięso w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie spłucz ryż.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz filet z kurczaka, ryż, startą marchewkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz, dodaj curry i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij garnki ryżem z kurczakiem około połowy lub trochę więcej, ponieważ ryż pęcznieje, gdy jest gotowy i potrzebuje miejsca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wodę lub bulion z kurczaka do każdego garnka, aby ryż był całkowicie przykryty. Umieść w doniczkach na liściu laurowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść garnki w piekarniku nagrzanym do 180°C na 35-40 minut. Woda powinna zostać całkowicie wchłonięta przez ryż.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

istnieje nieskończona liczba sposobów gotowania. Niektóre z nich są specyficzne i charakterystyczne dla poszczególnych ludzi, ale nadal należą do kolekcji kulinarnych. Drugi został wynaleziony stosunkowo niedawno, ale już udało mu się zdobyć wielu fanów na całym świecie. Naczynia w garnkach nie należą do żadnego lub drugiego, ponieważ ta metoda gotowania była charakterystyczna dla wielu narodowości jeszcze u zarania cywilizacji.

powszechnie uważa się, że w Rosji zaczęto gotować jedzenie w garnkach. Jednak w rzeczywistości historycy uważają, że ta metoda gotowania pojawiła się na długo przed pojawieniem się pieca. Na paleniskach żywność gotowano w glinianych garnkach od niepamiętnych czasów, po prostu kształt naczynia miał nieco inny wygląd. Początkowo jego dno miało kształt stożka, aby ułatwić instalację w popiele. Później, wraz z pojawieniem się "płyt" i pieców, zaczęto robić "pulchne" garnki z małym dnem i dość wąską szyjką. Taka konfiguracja pozwoliła na dość szybkie stworzenie mikroklimatu wewnątrz doniczki. Ponadto ten kształt można było łatwo wyjąć z pieca za pomocą uchwytu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy