kaczka w śmietanie

Przygotuj kaczkę z apetyczną skórką i kremowym smakiem! Kaczka w śmietanie, przygotowana w proponowany sposób, okazuje się niesamowicie smaczna, soczysta, delikatna. Mięso łatwo oddziela się od pestek i dosłownie rozpływa się w ustach. Śmietana nadaje gotowemu daniu kremowy, kremowy smak, a białe wino dodaje odrobiny wyrafinowania. Udka z kaczki nadają się do podania Gościom lub po prostu na obiad. Gotowe danie idealnie komponuje się z dużą ilością świeżych ziół, sałatek, przystawki ze świeżych warzyw. Dobrze będzie uzupełnić gotowe danie kromką domowego chleba.
TomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 67 % 24 g
węglowodany 8 % 3 g
274 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Przed gotowaniem kaczki przygotujemy wszystkie niezbędne składniki. Po co:

- moje udka z kaczki, a następnie osusz papierowymi ręcznikami,

- obierz cebulę i pokrój na duże kawałki,

- obierz i posiekaj czosnek prasą lub drobną tarką, możesz też po prostu drobno posiekać ząbki nożem,

- brukiew, umyj, obierz i pokrój na średnie kawałki,

- umyj i osusz grzyby, pokrój je również na średnie kawałki lub talerze, jeśli są to pieczarki lub borowiki,

- myjemy i suszymy rozmaryn i tymianek serwetkami, grubo je kroimy.

2. Tak więc składniki są przygotowane i można przejść bezpośrednio do gotowania:

- włącz piekarnik do 120 stopni Celsjusza,

- nasmaruj naczynie do pieczenia o odpowiedniej wielkości odrobiną oliwy z oliwek, a następnie rozłóż pokrojone warzywa, grzyby, zioła, posiekany czosnek, połóż udka z kaczki na wierzchu,

- posyp zawartość formy solą na wierzchu, dopraw czarnym pieprzem mielonym (idealnie-świeżo zmielonym, ponieważ Nada to specjalny smak gotowemu daniu),

- wlej kaczkę i warzywa pozostałą oliwą z oliwek, wlej białe wino i śmietanę, a następnie zamknij formę pokrywką (jeśli nie ma pokrywki, możesz użyć podwójnej warstwy folii),

- wkładamy formę z kaczką na dwie godziny do piekarnika, pieczemy,

- gdy minie czas, zdejmij pokrywkę (usuń folię), zwiększ ciepło do 180 stopni i trzymaj kaczkę w piekarniku przez kolejne 20 minut, aż pojawi się piękna złota skorupa.

3. Gotową kaczkę podajemy na gorąco i cieszymy się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Rutabaga - 34   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy