skład / składniki
metoda gotowania
1. Przed gotowaniem kaczki przygotujemy wszystkie niezbędne składniki. Po co:
- moje udka z kaczki, a następnie osusz papierowymi ręcznikami,
- obierz cebulę i pokrój na duże kawałki,
- obierz i posiekaj czosnek prasą lub drobną tarką, możesz też po prostu drobno posiekać ząbki nożem,
- brukiew, umyj, obierz i pokrój na średnie kawałki,
- umyj i osusz grzyby, pokrój je również na średnie kawałki lub talerze, jeśli są to pieczarki lub borowiki,
- myjemy i suszymy rozmaryn i tymianek serwetkami, grubo je kroimy.
2. Tak więc składniki są przygotowane i można przejść bezpośrednio do gotowania:
- włącz piekarnik do 120 stopni Celsjusza,
- nasmaruj naczynie do pieczenia o odpowiedniej wielkości odrobiną oliwy z oliwek, a następnie rozłóż pokrojone warzywa, grzyby, zioła, posiekany czosnek, połóż udka z kaczki na wierzchu,
- posyp zawartość formy solą na wierzchu, dopraw czarnym pieprzem mielonym (idealnie-świeżo zmielonym, ponieważ Nada to specjalny smak gotowemu daniu),
- wlej kaczkę i warzywa pozostałą oliwą z oliwek, wlej białe wino i śmietanę, a następnie zamknij formę pokrywką (jeśli nie ma pokrywki, możesz użyć podwójnej warstwy folii),
- wkładamy formę z kaczką na dwie godziny do piekarnika, pieczemy,
- gdy minie czas, zdejmij pokrywkę (usuń folię), zwiększ ciepło do 180 stopni i trzymaj kaczkę w piekarniku przez kolejne 20 minut, aż pojawi się piękna złota skorupa.
3. Gotową kaczkę podajemy na gorąco i cieszymy się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Rutabaga - 34 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g