mintaj pieczony z cukinią, pomidorami i papryką

Świetne proste danie dla tych, którzy lubią ryby i warzywa w każdej formie! To danie spodoba się nie tylko miłośnikom ryb i warzyw, ale także wszystkim, którzy podążają za figurą i przestrzegają zdrowej diety! Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, więc pomoże, gdy trzeba szybko przygotować obfity lunch lub kolację dla całej rodziny.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 7 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 23 % 3 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozmrozić filety z mintaja. Jak pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Za pomocą pincety wyjmij kości. Za pomocą noża usuń skórę z filetów. Spłucz i dobrze wysusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz pomidory, pokrój je w grube plastry. Wybierz mięsiste, soczyste i gęste owoce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę. Pokrój go na duże półpierścienie. Opłucz nóż zimną wodą, aby zapobiec łzawieniu oczu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj średniej wielkości cukinię i osusz ją z nadmiaru wilgoci ręcznikami papierowymi. Pokrój owoce na ćwiartki, a następnie w poprzek. Okazuje się małe plastry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź dowolne żaroodporne naczynie do pieczenia z wysokimi bokami. Pokrój warzywa i natychmiast przenieś je do formy. Dodaj paprykę do pomidorów, cukinii i cebuli. Wziąłem mrożone, ale oczywiście świeża papryka jest tutaj idealna. Zmieniaj ilość warzyw według własnych upodobań. Nawiasem mówiąc, warzywa są odpowiednie - pamiętaj, aby spróbować tego dania z bakłażanem w sezonie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Skrop na wierzchu rafinowanym olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Lepiej wziąć oliwę z oliwek, ale niestety dzisiaj jej nie miałem, ponieważ wziąłem Słonecznik. Olej jest potrzebny, aby warzywa w piekarniku nie wyschły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko posolić warzywa, posypać ziołami prowansalskimi i wymieszać. Przyprawy można wziąć według własnego uznania. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz przez około 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia warzyw posolić mintaja lub skropić sokiem z cytryny, natrzeć mieszanką papryki lub innymi ulubionymi przyprawami rybnymi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj warzywa (koperek, pietruszkę) i osusz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj warzywa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 10 minutach wyjmij formę z warzywami, ponownie wymieszaj. Wróć do piekarnika i piecz przez około 10 minut, doprowadzając je do gotowości. Skoncentruj się na cechach swojej techniki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij formę z piekarnika, ponownie wymieszaj warzywa. Połóż na nich filety z mintaja. Piecz przez kolejne 8-10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasz mintaj z warzywami jest gotowy. Pozostaje tylko położyć naczynie na talerzu i udekorować świeżymi posiekanymi ziołami!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

to proste, ale bardzo smaczne danie z pewnością spodoba się Tobie i Twojej rodzinie! Spróbuj!

nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal / 100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy