skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozmrozić filety z mintaja. Jak pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Za pomocą pincety wyjmij kości. Za pomocą noża usuń skórę z filetów. Spłucz i dobrze wysusz.
Krok 2:
Umyj i osusz pomidory, pokrój je w grube plastry. Wybierz mięsiste, soczyste i gęste owoce.
Krok 3:
Obierz cebulę. Pokrój go na duże półpierścienie. Opłucz nóż zimną wodą, aby zapobiec łzawieniu oczu.
Krok 4:
Umyj średniej wielkości cukinię i osusz ją z nadmiaru wilgoci ręcznikami papierowymi. Pokrój owoce na ćwiartki, a następnie w poprzek. Okazuje się małe plastry.
Krok 5:
Weź dowolne żaroodporne naczynie do pieczenia z wysokimi bokami. Pokrój warzywa i natychmiast przenieś je do formy. Dodaj paprykę do pomidorów, cukinii i cebuli. Wziąłem mrożone, ale oczywiście świeża papryka jest tutaj idealna. Zmieniaj ilość warzyw według własnych upodobań. Nawiasem mówiąc, warzywa są odpowiednie - pamiętaj, aby spróbować tego dania z bakłażanem w sezonie.
Krok 6:
Skrop na wierzchu rafinowanym olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Lepiej wziąć oliwę z oliwek, ale niestety dzisiaj jej nie miałem, ponieważ wziąłem Słonecznik. Olej jest potrzebny, aby warzywa w piekarniku nie wyschły.
Krok 7:
Lekko posolić warzywa, posypać ziołami prowansalskimi i wymieszać. Przyprawy można wziąć według własnego uznania. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz przez około 20 minut.
Krok 8:
Podczas pieczenia warzyw posolić mintaja lub skropić sokiem z cytryny, natrzeć mieszanką papryki lub innymi ulubionymi przyprawami rybnymi.
Krok 9:
Umyj warzywa (koperek, pietruszkę) i osusz.
Krok 10:
Drobno posiekaj warzywa.
Krok 11:
Po 10 minutach wyjmij formę z warzywami, ponownie wymieszaj. Wróć do piekarnika i piecz przez około 10 minut, doprowadzając je do gotowości. Skoncentruj się na cechach swojej techniki.
Krok 12:
Wyjmij formę z piekarnika, ponownie wymieszaj warzywa. Połóż na nich filety z mintaja. Piecz przez kolejne 8-10 minut.
Krok 13:
Nasz mintaj z warzywami jest gotowy. Pozostaje tylko położyć naczynie na talerzu i udekorować świeżymi posiekanymi ziołami!
Krok 14:
Smacznego!
to proste, ale bardzo smaczne danie z pewnością spodoba się Tobie i Twojej rodzinie! Spróbuj!
nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal / 100g
- Filet z mintaja - 72 kcal/100g