skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto: ubij jajka z cukrem na puszystą białą masę.
Krok 2:
Dodaj mleko skondensowane.
Krok 3:
Wlać stopione masło schłodzone do temperatury pokojowej.
Krok 4:
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Krok 5:
Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.
Krok 6:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Rozłóż ciasto. Wygładź szpatułką. Piec ciasto przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.
Krok 7:
Wyjmij ciasto z piekarnika. Wytnij koła z ciepłego ciasta za pomocą małej szklanki. Całkowicie ostudzić.
Krok 8:
Resztki, które pozostały, zetrzyj na grubej tarce.
Krok 9:
Krem: dodaj cukier do śmietany i wymieszaj. Pozostaw na kilka minut, aby cukier się rozpuścił.
Krok 10:
Ciasto: zanurz dwa kubki w śmietanie.
Krok 11:
Połóż je jeden na drugim. Lekko dociśnij.
Krok 12:
Zwiń w okruchy.
Krok 13:
Tak jest!
Krok 14:
I tak dalej!
Krok 15:
Wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 16:
Oto są w przekroju. Podawać do herbaty, kawy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g