skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Usuń skórkę z jednej cytryny.
Krok 2:
Dodaj cukier, jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Krok 3:
Wymieszaj wszystko mikserem przez 3-4 minuty.
Krok 4:
Dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej.
Krok 5:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Nie przesiej całej mąki-zostaw trochę, dodaj proszek do pieczenia.
Krok 7:
Wymieszaj łyżką.
Krok 8:
Na desce przesiać resztę mąki i wyłożyć ciasto.
Krok 9:
Zagnieść takie ciasto-powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk. Długie ugniatanie nie jest konieczne. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Jeśli nie ma czasu na czekanie, możesz natychmiast pracować z testem.
Krok 10:
Odkurz trochę deskę mąką. Podziel ciasto na kilka części, w zależności od tego, jaki rozmiar potrzebujesz piernika - możesz podzielić je na osiem części, ale możesz podzielić każdą część na pół i będą małe i schludne pierniki.
Krok 11:
Zwiń dłońmi każdy kawałek w kulkę i lekko ją spłaszcz. Możesz zostawić okrągłe. Zwiń każdy piernik w cukier puder.
Krok 12:
Ułóż pierniki na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 13:
Ochłodź się i ciesz się herbatą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g