piernik cytrynowy

Spróbuj domowych kruchych ciasteczek z piernika z cytryną! Gotowanie jest łatwe i proste. Jeśli potrzebujesz czegoś na szybką herbatę i bez problemów-domowe cytrynowe pierniki-to jest konieczne! Szybki prosty przepis.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 77 % 50 g
290 kcal
IG: 2 / 4 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Usuń skórkę z jednej cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier, jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystko mikserem przez 3-4 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie przesiej całej mąki-zostaw trochę, dodaj proszek do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na desce przesiać resztę mąki i wyłożyć ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagnieść takie ciasto-powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk. Długie ugniatanie nie jest konieczne. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Jeśli nie ma czasu na czekanie, możesz natychmiast pracować z testem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odkurz trochę deskę mąką. Podziel ciasto na kilka części, w zależności od tego, jaki rozmiar potrzebujesz piernika - możesz podzielić je na osiem części, ale możesz podzielić każdą część na pół i będą małe i schludne pierniki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiń dłońmi każdy kawałek w kulkę i lekko ją spłaszcz. Możesz zostawić okrągłe. Zwiń każdy piernik w cukier puder.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż pierniki na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ochłodź się i ciesz się herbatą!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy