Charlotte z jabłkami i skórką z cytryny
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Ubij jajka trzepaczką, dodaj cukier, sól i dobrze wymieszaj.
2. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia ciasta, zagnieść gładkie ciasto.
3. Jabłka obrać ze skórki i nasion, pokroić na 8 części, dodać do jabłek sok z cytryny, skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny.
4. Przykryj spód naczynia do pieczenia papierem do gotowania, posmaruj spód i boki formy masłem.
5. Rozłóż jedną warstwę jabłek, połóż połowę ciasta na jabłkach, a następnie ułóż pozostałe jabłka i przykryj pozostałym ciastem na wierzchu. Zamknij formę folią i odstaw na 10 minut.
6. Rozgrzej piekarnik do 180° i piecz Charlotte przez 30-40 minut, sprawdź gotowość Charlotte za pomocą drewnianego patyczka, przebij i zobacz, kij powinien być suchy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g