skład / składniki
metoda gotowania
1. Kwiaty wiśni układamy w pojemniku z wodą, pozostawiamy na pół godziny, aby sól zniknęła. Następnie wyjmij z wody, delikatnie osusz papierowymi serwetkami.
2. Włóż masło o temperaturze pokojowej do miski, ubij mikserem na minimalnej prędkości przez 30-45 sekund, aż będzie gładkie.
3. Przesiej cukier puder do masy olejowej, dodaj żółtko i ekstrakt waniliowy, ubij.
4. Przesiej mąkę i proszek z liści wiśni do powstałej masy, zagniataj ciasto. Ciasto jest plastikowe, lekko przykleja się do dłoni, wysyłamy do lodówki na 20 minut.
5. Gdy ciasto trochę stwardnieje, rozłóż je na pergaminie, zwiń w warstwę o grubości około 5 milimetrów.
6. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka bezpośrednio na pergaminie, usuwamy nadmiar ciasta. Na każdym ciastku kładziemy kwiat wiśni.
8. Pergamin z półfabrykatami kładziemy na blasze do pieczenia, wysyłamy do lodówki na około 15 minut, po czym wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 16-18 minut, aż brzegi ciastek staną się złotobrązowe.
podawaj, gdy przysmak całkowicie ostygnie.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Sakura - 60 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g