skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przejdźmy do testu. Gotujemy go na cieście. Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski, dodaj kilka łyżek mąki, cukru, drożdży, dokładnie wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na co najmniej pół godziny. Na powierzchni mieszaniny powinny pojawić się bąbelki.
Krok 2:
W osobnej misce rozpuść masło, możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej, ostudź. Dodaj sól i wbij jajko, dokładnie wymieszaj. Wlać ciasto do tej mieszanki, wymieszać. Wlać przesianą mąkę w częściach i zagnieść ciasto. Miskę ciasta zostawiamy w ciepłym miejscu, przykrytym ręcznikiem, na dwie godziny.
Krok 3:
Gdy ciasto jest gotowe, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć.
Krok 4:
W międzyczasie zajmijmy się farszem. Obierz marchewki i cebulę, zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę. Smażyć warzywa na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym. Smażenie nada ciastom przyjemny smak. Obierz ziemniaki, zetrzyj na grubej tarce. W misce łączymy mięso mielone, można użyć dowolnego mięsa, ziemniaków, smażenia warzyw, soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj farsz do naszych ciast.
Krok 5:
Ciasto jest gotowe, przejdź do ciast. Na zmiętej powierzchni ciasto dzielimy na kilka części, rozwałkowujemy każdą z nich w duży okrąg.
Krok 6:
Wytnij kubki z ciasta na talerzu.
Krok 7:
Na każdym kółku rozprowadzamy łyżkę nadzienia i mocujemy krawędzie, tworząc placki.
Krok 8:
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, rozłóż placki. Stawiamy placki na proofingu, pozwalamy plackom rosnąć w ciepłym miejscu przez około 30 minut, można je umieścić w piekarniku rozgrzanym do 30 stopni (ale najważniejsze jest, aby ich tam nie piec) lub na baterii. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W razie potrzeby placki można posmarować ubitym jajkiem lub mlekiem.
Krok 9:
Piecz placki przez około 30 minut. Kiedy się zarumienią, wyjmujemy je. Paszteciki z mięsem i ziemniakami są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, z herbatą lub kawą.
Krok 10:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g