placki z ciasta drożdżowego z mięsem i ziemniakami

pyszne, aromatyczne i satysfakcjonujące paszteciki z mięsem i ziemniakami! Prawdopodobnie wszystkie gospodynie domowe przynajmniej raz upiekły ciasta z mięsem i ziemniakami, ale każda ma swój własny przepis, ktoś woli robić takie wypieki na cieście drożdżowym, ktoś na przaśnym, ktoś smaży, ktoś piecze. W końcu wszyscy kochają takie ciasta, zwłaszcza mężczyźni, są smaczne i satysfakcjonujące.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 57 % 21 g
198 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przejdźmy do testu. Gotujemy go na cieście. Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski, dodaj kilka łyżek mąki, cukru, drożdży, dokładnie wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na co najmniej pół godziny. Na powierzchni mieszaniny powinny pojawić się bąbelki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce rozpuść masło, możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej, ostudź. Dodaj sól i wbij jajko, dokładnie wymieszaj. Wlać ciasto do tej mieszanki, wymieszać. Wlać przesianą mąkę w częściach i zagnieść ciasto. Miskę ciasta zostawiamy w ciepłym miejscu, przykrytym ręcznikiem, na dwie godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto jest gotowe, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Obierz marchewki i cebulę, zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę. Smażyć warzywa na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym. Smażenie nada ciastom przyjemny smak. Obierz ziemniaki, zetrzyj na grubej tarce. W misce łączymy mięso mielone, można użyć dowolnego mięsa, ziemniaków, smażenia warzyw, soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj farsz do naszych ciast.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto jest gotowe, przejdź do ciast. Na zmiętej powierzchni ciasto dzielimy na kilka części, rozwałkowujemy każdą z nich w duży okrąg.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wytnij kubki z ciasta na talerzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na każdym kółku rozprowadzamy łyżkę nadzienia i mocujemy krawędzie, tworząc placki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, rozłóż placki. Stawiamy placki na proofingu, pozwalamy plackom rosnąć w ciepłym miejscu przez około 30 minut, można je umieścić w piekarniku rozgrzanym do 30 stopni (ale najważniejsze jest, aby ich tam nie piec) lub na baterii. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W razie potrzeby placki można posmarować ubitym jajkiem lub mlekiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz placki przez około 30 minut. Kiedy się zarumienią, wyjmujemy je. Paszteciki z mięsem i ziemniakami są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, z herbatą lub kawą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy