skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki na kefirze z zieloną cebulą i jajkiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Dwa jajka gotować wcześniej we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę i schłodź jajka w zimnej wodzie. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, połącz kefir z sodą.
Krok 3:
Dodaj jajko, cukier i sól. Wszystko wymieszaj.
Krok 4:
Następnie stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę. Nie musisz od razu wylewać całej mąki. W ilości mąki kieruj się pożądaną konsystencją ciasta. Im grubsze ciasto, tym grubsze będą gotowe naleśniki.
Krok 5:
Ugotowane jajka obierz i posiekaj nożem. Opłucz zieloną cebulę i drobno posiekaj.
Krok 6:
Posiekaną cebulę i jajka dodaj do miski do ciasta i wszystko wymieszaj. Gotowe ciasto na naleśniki jest dość grube. To z gęstego ciasta powstają bujne naleśniki.
Krok 7:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i łyżką rozłóż trochę ciasta. Gotuj placki na małym ogniu z obu stron, aby miały czas na pieczenie w środku.
Krok 8:
Placki zrumienią się i zmienią kolor na złoty.
Krok 9:
Usuń gotowe naleśniki na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Pyszne naleśniki z zieloną cebulą i jajkiem są gotowe! Uzupełnij je kwaśną śmietaną i podawaj. Smacznego!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g