bułki z ciasta chlebowego

Przygotuj pyszne bułeczki! Świetna alternatywa dla chleba! Bułki z ciasta chlebowego są bardzo łatwe do zrobienia. Takie bułki można podawać z pierwszymi daniami zamiast chleba, a także z herbatą i kawą. Kształt bułek można nadać dowolnemu wyborowi, nie wpłynie to w żaden sposób na smak, ale urozmaici wypieki.
Adela♥♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 71 % 36 g
236 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Ciasto dobrze ugniatamy, dzielimy na małe kulki.

2. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, połóż na niej puste miejsca.

3. Za pomocą noża wykonujemy małe nacięcia wzdłuż krawędzi bułki, aby nadać jej piękny wygląd.

4. Pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut, przykrywając folią spożywczą.

5. Rozbij jajko do miski, ubij widelcem, posmaruj bułki silikonową szczotką.

6. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 20 minut.

podawaj bułki na stole, poczęstuj się dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto chlebowe - 225   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy